Notícies

Els Castells, Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat

Nomenats la tarda del 16 de novembre del 2010 durant la cinquena sessió del Comitè Intergovernamental per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial, que ha tingut lloc a Nairobi (Kenya). La candidatura va rebre el suport unànime del parlament de Catalunya amb una resolució aprovada l'11 de juny del 2008.

Els Castells han estat inscrits a la Llista Representativa del Patrimoi Cultural Immaterial de la Humanitat, després d'un procés que ha durat més de tres anys. Aquest reconeixement ha d'ajudar a salvaguardar el patrimoni cultural immaterial català.

D'aquesta manera els Castells s'afegeixen a la Patum, que l'any 2005 va ser proclamada amb la mateixa distinció. S'afegeixen també a dues altres mostres de l'àmbit cultural català ja reconegudes, com el Misteri d'Elx i el Tribunal d'Aigües de València. La llista inclou també diversos monuments o conjunts catalans, com l'obra d'Antoni Gaudí, el monestir de Poblet, els jaciments catalans d'art rupestre de l'arc mediterrani de la Península Ibèrica, el Conjunt Arqueològic de Tarragona i les esglésies romàniques de la Vall de Boí.

La trobada internacional ha comptat amb la presència d'una delegació catalana encapçalada pel President del Parlament de Catalunya, Ernest Benach, el Conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, el Director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional, Ramon Fontdevila, i el President de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, Miquel Botella.

És una celebració de tots nosaltres, tal com deia en Ramon Fontdevila "aquesta declaració és un reconeixement internacional molt important per a la cultura catalana i per al món casteller en particular. Aquest reconeixement ens referma la singularitat i ens fa més universals". 

Actualment hi ha uns 7.000 castellers agrupats en una seixantena colles, que cada any aixequen uns 16.000 castells. Ja ho diu la nota de premsa del Departament de Cultura: "... un fenòmen singular d'àmbit mundial; un referent simbòlic sòlidament arrelat a la societat, culturalment trascendent, d'una gran bellesa plàstica, que transmet emoció, que esdevé eina d'integració per als nouvinguts".

Ja en la segona meitat del segle XIX, en Josep Anselm Clavé els hi dedicà una magistral i descriptiva obra musico-coral, Els Xiquets de Valls, composició que destaca "força, equilibri, valor i seny", com els principals valors per la construcció del castell, i amb una música que inspirà a Amadeu Vives per composar El cant del poble, que havia de ser l'Himne Nacional de Catalunya.

menú de notícies