Notícies

Més d’un centenar d’assistents a l’acte ‘L’associacionisme i la construcció nacional’

Antoni Carné adreçant-se a l'auditori (Foto: Arnau Flórez Canals)
El passat 8 de juliol, l’Ateneu Barcelonès va acollir la conferència “L'associacionisme i la construcció nacional”, organitzada per l’ENS, amb la presència de més d’un centenar de representants d’entitats, per posar l’associacionisme català en perspectiva històrica, i oferir pistes de com aquest pot contribuir a culminar amb èxit el procés polític i social que hi ha en marxa.

En la conversa hi van participar el sociòleg Salvador Cardús, el periodista Enric Calpena, el president de l’Ens, Antoni Carné, i Enric Fontanals, coordinador de Gent de la Terra.

Calpena va explicar que, si bé l’associacionisme ve de lluny –ja n’hi havia a l’Imperi Romà–, el fet de relacionar-ho amb la construcció nacional “és un fet modern”, i va situar els primers antecedents amb l’Acadèmia dels Desconfiats, nascuda a Barcelona a finals del XVII quan, per primera vegada, un grup de persones “va més enllà de la defensa d’uns interessos gremials determinats” i s’associa per “reflexionar sobre la cultura del país”.

Calpena va recordar que “la construcció nacional del nostre país i l’associacionisme van clarament de la mà. La culminació del procés amb l’Assemblea Nacional de Catalunya és un cas evident que aquests dos fenòmens van directament lligats”.

Per Salvador Cardús, “l’actual procés polític seria totalment inimaginable sense el paper fonamental de la societat civil”. El sociòleg va explicar que al voltant d’aquesta renovada voluntat d’iniciativa política va créixer, molt especialment arran de les consultes del 2009, una vitalitat associativa i social extraordinària. “En divuit mesos es van celebrar arreu del principat més de 4.000 actes públics, una brutalitat”.

Cardús va esmentar els “punts claus” per a la culminació del procés: “mantenir la nova cultura col·laborativa entre entitats i moviments; reforçar la independència financera de les organitzacions; acomodar-nos a les noves xarxes i canals de comunicació; i preservar la cultura propositiva, esperançada i plena d’il·lusió”. “L’èxit del procés és en mans de les associacions: l’11 de setembre ens hi juguem el tipus, però també el 8, el 9 i el 10 de novembre.”

Per la seva banda, Antoni Carné, president de l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català, va explicar que actualment moltes juntes d’entitats “es plantegen quina actitud prendre” en el debat a favor del dret de decidir, i va posar l’Ens al servei d’aquestes organitzacions per aconseguir “convertir un soci en un subjecte polític, i convertir l’associació en una corretja de transmissió del sentir plural de l’entitat.”

“Es tracta d’oferir temes, metodologies i persones adequades per parlar de cada tema. Aconseguir que les entitats estiguin al servei del país i assolir d’una manera més real allò que entre tots plegats volem”, va concloure Carné. 

Finalment, Enric Fontanals avisava que cal no abaixar la guàrdia: “Ha estat l’individu com a subjecte el que ens ha portat al moment que estem vivint. És la gent la que ha canviat el rumb polític i el discurs polític d’aquest país. Les sigles canvien, però el subjecte polític és el mateix, el poble català i el conjunt dels seus individus. Ara cal baixar al carrer i convèncer els indecisos.”

menú de notícies