Notícies

Les festes de Sant Roc arriben a la seva 425a edició

Imatge històrica del joc de la cucanya de Sant Roc
Les festes més antigues de Barcelona, les de Sant Roc de la Plaça Nova, arriben a la 425a edició. Del 13 al 17 d’agost, la capital catalana acollirà un any més una de les tradicions amb més història de la ciutat que se celebra de forma gairebé ininterrompuda des de 1589.

Entre d’altres activitats, destaca el Seguici de Sant Roc, un recorregut iniciat al 1623 que comença a la Plaça Nova fins a l’Església del Pi i agrupa diables, els gegants centenaris, grallers, bastoners i altres actors de la cultura popular del barri. A més, cada 16 d’agost des de 1830, el Porró llarg ofereix vi a tots els visitants que puguin aixecar el seu galet de cinquanta cinc centímetres.

La festa tampoc s’oblida dels més petits. La cucanya de la Plaça Nova, originada al 1884, consisteix en traspassar un pal horitzontal en constant gir per la força del propi cos. O la tradició del globus del capità Munyon, un gran globus de paper on, cada any, els més petits dibuixen en ell el personatge escollit com el més negatiu.

Com cada any, també es rememorarà la llegenda de Sant Roc: durant la seva visita a Barcelona va caure malalt per la pesta i es va aixoplugar a les muralles romanes. Tothom l’ignorava, excepte un gos que cada dia l’alimentava amb panets. Sant Roc va recuperar-se i va reprendre el seu camí acompanyat d’aquest animal.

Consulta el programa

Una mostra sobre els 425 anys de la Festa

La Casa dels Entremesos organitza, fins el 23 de novembre, una exposició sobre diferents aspectes dels 425 anys de la festa.

Una visió des de l’any 1519, quan Barcelona va proclamar patró sant Roc, l’any 1563, quan el Consell de Cent va fer vot de ciutat al sant, o el 1589, quan els veïns del barri de la Catedral van fundar la Confraria de Sant Roch de la Plassa Nova i van començar a celebrar les festes, tot passant per les diferents celebracions realitzades durant quatre segles i un quart i fins arribar als nostres dies, amb unes Festes de Sant Roc consolidades com a tradició i patrimoni festiu de tota la ciutat de Barcelona.

Entrada gratuïta. Horari: de dimarts a dissabte de 10h a 13h i de 16h a 19h. Diumenges i festius d'11 a 14h. Dilluns i del 18 al 31 d'agost, tancat.

menú de notícies