Notícies

Jornada sobre els rituals de naixement i mort des del laïcisme

Acte interreligiós i interconviccional en memòria de les víctimes dels atemptats de Barcelona (Foto: Ajuntament de Barcelona)
La 6a jornada de Convivència i cohesió, organitzades per la Fundació Ferrer i Guàrdia, abordaran un binomi que sovint sembla contradictori. Sota el títol Naixement i mort des d'una perspectiva laica: rituals de benvinguda i comiat a nivell local, es presentaran diverses iniciatives de rituals laics al voltant del baptisme i els ritus funeraris. La jornada, gratuïta, serà el divendres 27 d'octubre de 10ha 14h al Centre Cívic Pati Llimoni (Carrer del Regomir 3, Barcelona).


"Independentment de les idees religioses que cadascú tingui, a la jornada es tractarà com des de l'àmbit local es generen espais de reconeixement al voltant dels individus que hi formen part", exposa Sílvia Luque, directora de la Fundació Ferrer i Guàrdia. Per aquest motiu es presentaran diverses fórmules que "ajuden al reconeixement dels membres d'una manera que millora la convivència i cohesió social".

La jornada començarà a les 10h i el tret de sortida serà la presentació de l'estudi Laïcitat en xifres 2016, a càrrec d'Hungria Panadero i Josep Mañé. A continuació es presentarà el llibre Bateig sense aigua. Accions i celebracions civils a Catalunya, a càrrec d'Antoni Herrera, subdirector de Cultura Popular i Associacionisme Cultural de la Generalitat de Catalunya, i de Rosa Canela, la seva autora, antropòloga i ex-jutgessa de pau.

Tot seguit en una taula rodona es parlaran de diversos exemples de rituals laics de naixement, i acollides civils i convivència als pobles de Calaf, amb la presència del seu alcalde, Jordi Badia, Selva del Camp, amb la regidora Laura Girona, i amb Carmel·la Planell, activista cultural i impulsora del primer acolliment civil a Catalunya.

Després, hi haurà una taula rodona que tractarà un ritual de signe contrari, amb el títol de Mort: les dificultats d'innovar davant la urgència i el dol hi participaran, entre d'altres, Aida Guillén, directora de Serveis de Drets de Ciutadania i Diversitat de l'Ajuntament de Barcelona, que parlarà de l'acte interreligiós i interconviccional en memòria dels atemptats de Barcelona i Cambrils, o Ramon Royes, paer de Cervera, que parlarà de les cerimònies laiques al convent de Sant Domènec de Cervera.

menú de notícies