Notícies

Recuperant la memòria bastonera de Sant Andreu

Una colla bastonera
ornar a treure al carrer el ball de bastons i recuperar una tradició que s'havia perdut a Sant Andreu (Barcelona).

TAquest és l'objectiu d'una iniciativa local que compta amb el suport de la Coordinadora de Ball de Bastons de Catalunya, i que pretén fer néixer una colla de Ball de Bastons al barri. "La localització i la història pròpia de Sant Andreu de Palomar ens donen pistes sobre una relació del ball de bastons del barri més estreta amb la zona del Maresme que no pas amb la zona de Barcelona ciutat", assenyala a Tornaveu el president de la Coordinadora de Ball de Bastoners de Catalunya, Adrián Ortiz. L'antiga colla de Sant Andreu, anomenada la Bastonera de Sant Andreu, va funcionar durant molts anys, però la seva activitat es va acabar perdent.

I fins avui, que la societat civil es posa en marxa per recuperar aquest patrimoni implicant-hi veïns i veïnes de totes les edats. Com? "La intenció és fer diversos tallers, xerrades i alguna actuació amb col·laboració d'altres entitats ja formades de Ball de Bastons. Si bé ja s'han fet actes al barri relacionats amb aquesta branca de la cultura popular, la intenció és apropar aquesta dansa tan antiga a tots els veïns i veïnes de Sant Andreu de Palomar", explica Ortiz, que remarca que "serà clau la col·laboració per part de les diferents entitats del barri, els mitjans de comunicació locals, la difusió i ajuda logística per part de les administracions públiques i sobretot, la incansable i fonamental feina que fa el Centre Municipal de Cultura de Sant Andreu".

En aquest sentit, el president de la Coordinadora insisteix que els joves són clau: "Són regeneració, són energia i són un motor constant de noves idees. Tothom té la mateixa importància per poder formar una nova entitat, des del més menut fins al més gran. Tot i així, és innegable el fet que el jovent té una gran capacitat d'organització i d'engrescar-se, així com de tenir una certa flexibilitat de disponibilitat horària i una gran connexió i facilitat pel que fa a les noves tecnologies", remarca. I encara més, què poden fer les escoles? Tenen un gran paper en la transmissió del patrimoni cultural del barri: "És a l'escola on els infants i el jovent es formen acadèmicament, però també com a persones, i tenen l'oportunitat d'aprendre també la història del lloc on viuen. A més, és un indret on és fàcil poder encabir activitats i dinàmiques que promoguin la difusió d'aquest patrimoni immaterial", argumenta el president de la Coordinadora de Balls de Bastons.

La idea amb què es treballa és que la colla pugui estar creada i preparada per a la següent Festa Major de Sant Andreu, que és el darrer cap de setmana de novembre, i coincidint amb la següent edició de la Bastonada de Can Galta, on participen colles de Ball de Bastons d'arreu de Catalunya. 

menú de notícies