Notícies

26/05/17 — La Trobada Nacional és el gran aparador anual dels trabucaires catalans
26/05/17 — Víctor Balaguer Cirera (Barcelona 1824 – Madrid 1901) és una d’aquestes figures grandioses que el temps arracona en el més immerescut dels oblits. Com acostuma a passar amb els personatges de la seva envergadura, és impossible descriure’n la vida sense recórrer a una llarga enumeració: figura capdavantera de la Renaixensa catalana, puntal imprescindible per entendre la creació dels Jocs Florals, autor de l’aclamada Història de Cataluña y de la Corona de Aragón, partidari de Prim en la seva revolució contra la monarquia borbònica, ministre espanyol durant el Sexenni Democràtic, ideòleg del nomenclàtor de l’Eixample barceloní, creador de bona part de l’imaginari romàntic català, i per sobre qualsevol altre tret biogràfic, un gran amant i difusor de la cultura i el coneixement.
24/05/17 — Riuades de gent caminant amunt i avall del passeig Antoni Gaudí amb un magnífic temps primaveral com a paisatge de fons. Aquest va ser l’escenari de la XXX Diada de la Puntaire, organitzada el 14 de maig per l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès i l’Associació Catalana de Puntaires (ACP). La ciutat vallesana va acollir una edició caracteritzada per l’esmentat èxit d’afluència i participació. 1.600 puntaires provinents d’arreu del país aconseguiren superar a bastament les estimacions inicials.
23/05/17 — La Trobada Nacional és el gran aparador anual dels trabucaires catalans. La 35a edició, que tindrà lloc a Taradell entre el 27 i 28 de maig, es viurà en un clima ambivalent de satisfacció i preocupació. Satisfacció per la creixent popularitat que l’activitat trabucaire està vivint a Catalunya, reflectida en l’augment de colles (51) que formen part de la Coordinadora de Trabucaires de Catalunya; preocupació per l’aprovació del Reial Decret 130/2017 sobre Reglament d’explosius, que estableix importants restriccions per celebrar galejades, amenaçant-ne l’ habitual funcionament.
23/05/17 — La Federació Catalana de Societats Musicals (FCSM) convoca la 4a edició del Concurs de omposició per a banda simfònica Josep Maria Lleixà Subirats, que premiarà una partitura inèdita que s’estrenarà en el marc dels actes de celebració del Centenari de la Societat Musical de La Unió Filharmònica d’Amposta, que serà l’encarregada de la interpretació al seu Auditori.
18/05/17 — La Fundació Ferrer i Guàrdia ha estat guardonada amb un dels premis de la primera convocatòria Premis a la Qualitat Democràtica 2017 de l'Ajuntament de Barcelona, pel projecte Processos innovadors en l'aprofundiment democràtic: anàlisi d'experències de participació promogudes des de l'administració local.
18/05/17 — Estimular la imaginació i l’enginy de les colles de Bestiari per tal d’aconseguir lluir el bestiari de foc al màxim, per obtenir les enceses més potents
18/05/17 — La Casa dels Entremesos participarà, un any més, en la celebració de la Nit dels Museus. Dissabte 20 de maig (entre les 19:00h i la 01:00h), obrirà les portes gratuïtament perquè la ciutadania pugui descobrir tot el patrimoni folklòric que atresora. Una excel·lent oportunitat per presenciar la imatgeria festiva de Ciutat Vella en un context nou.
15/05/17 — La Final del concurs la Sardana de l’Any del 2016, a través dels vots directes del públic que ha omplert el Teatre de La Passió d’Olesa de Montserrat, ha guardonat la sardana Porta-la amb tu del compositor de la Catalunya Nord Olivier Marquès com a Premi Popular. La sardana De Figueres a Portlligat, del reconegut director d’orquestra Antoni Ros-Marbà ha obtingut el Premi de la Crítica.
12/05/17 — Podrem seguir gaudint de les desfilades trabucaires a Catalunya? Les dràstiques restriccions imposades pel Reial Decret 130/2017 sobre Reglament d’explosius, aprovat pel govern espanyol el 24 de febrer, han encès totes les alarmes. Entre les mesures més punibles de la nova normativa, que limita extraordinàriament l’ús de la pólvora en els actes festius, destaca la prohibició de dotar cada trabucaire amb més d’1kg de pólvora negra, o l’exigència a les entitats trabucaires perquè acreditin una garantia financera.

Filtra per categoria