Notícies

12/04/18 — Ens de l'Associacionisme Cultural Català. Llei de transparència
18/01/18 — La Confederació Sardanista de Catalunya ha consolidat el cicle d'audiovisuals sardanistes a la Casa de la Sardana (carrer del Pou de la Figuera, 15 baixos), a Barcelona. Així, el proper dimecres, 24 de gener, s'hi projectarà el documental sobre els 90 anys de l'Aplec de Calella, que encetarà la programació del 2018. Serà a les 19:00 h., com totes les altres cites d'aquest cicle.
18/01/18 — Una oportunitat magnífica per reflexionar sobre els reptes que els col·lectius de cultura de popular han d’afrontar per seguir sent útils i propers a una societat que es transforma a marxes accelerades. Així es presenten
16/01/18 — Alea iacta est. L’atzar ja ha decidit les colles que participaran en el 1r Concurs Nacional d’Enceses de Catalunya, organitzat per la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya el 10 de març a Picamoixons (Alt Camp). Durant l’Assemblea General Ordinària de l’entitat celebrada el 14 de gener a Sant Sadurní d’Anoia es va procedir al sorteig de les dues colles que representaran cada vegada.
16/01/18 — Diumenge 21 de gener, la Coordinadora de Balls de Diables Tradicionals de Catalunya (CBDTC) celebrarà el primer aniversari a La Riera de Gaià (Tarragonès). Totes les entitats membres s’hi citaran a les 11 del matí per fer valoració dels primers compassos, i donar la benvinguda al Ball de Diables de la Llacuna, recentment incorporada a l'entitat. Serà la colla anoienca, precisament, l’encarregada de dotar la trobada del toc més festiu, representant el ball parlat del seu municipi (12:30).
12/01/18 — Mataró és terra d'entremesos festius. I com a tal, no hi podia faltar un membre clau de la família de la imatgeria festiva, la Mulassa. En aquesta població del Maresme hi ha documents que expliquen que l'any 1848 va existir un projecte per construir-ne una, després que Mataró hagués obtingut el títol de ciutat i que havia viscut l'arribada del primer ferrocarril de la península Ibèrica. Era una ciutat de futur i culturalment potent, però malauradament, la Mulassa mai no va veure la llum.
12/01/18 — El futur de la religió és un d’aquests temes que acostumen a generar encesos debats de sobretaula, i també el títol de la sessió inaugural del cicle La Conferència de l'Ens, celebrada dimecres 10 de gener. La seu de l'Ens de l'Associacionisme Cultural Català -entitat editora de Tornaveu i organitzadora de la xerrada- ha congregat desenes de persones desitjoses de conèixer les principals conclusions que Salvador Giner ha publicat recentment en un assaig homònim. Prèviament, el sociòleg barceloní ha volgut apuntar la gran densitat associativa existent a Catalunya, sense la qual seria difícil entendre la “gran efervescència cultural del nostre país”.
11/01/18 — Mataró és terra d'entremesos festius. I com a tal, no hi podia faltar un membre clau de la família de la imatgeria festiva, la Mulassa. En aquesta població del Maresme hi ha documents que expliquen que l'any 1848 va existir un projecte per construir-ne una, després que Mataró hagués obtingut el títol de ciutat i que havia viscut l'arribada del primer ferrocarril de la península Ibèrica. Era una ciutat de futur i culturalment potent, però malauradament, la Mulassa mai no va veure la llum.
11/01/18 — Els Tres Tombs, els bous al carrer, els balls de cavalls menorquins o els ànecs de l’aigua de la Porta de Sagunt. Són quatre exemples ben diferents de festes populars que se celebren en les terres de parla catalana i tenen els animals com a grans protagonistes. La taula rodona Festes amb animals o festes per a animals comptarà amb la presència del president de Federació dels Tres Tombs de Barcelona Andreu Bernadàs, el primer tinent d’alcalde de Martorell i també amant dels tres tombs Adolf Bargués, i l’activista cultural Amadeu Carbó. La cita, dijous 18 de gener (20:00h) a La Casa dels Entremesos (Carrer de les Beates, 2).
11/01/18 — La cultura popular explorarà les seves diferents manifestacions entre dijous 25 de gener i diumenge 28 de gener al llarg de la segona edició del Som Cultura Popular que acollirà l'espai de la fàbrica Fabra i Coats, del barri de Sant Andreu, a Barcelona.