Notícies

26/07/17 —  Vicenç Villatoro, Francesc-Marc Àlvaro, Oriol Cendra, Pere Baltà i Joan-Ramon Gordo seran els protagonistes de L’associacionisme del nou Estat, que tindrà lloc el 18 d’agost a Prada de Conflent (09:30h). Organitzada per l’Ens de l’Associacionisme Cultural en el marc de la XLIX Universitat Catalana d’Estiu, aquesta taula rodona plantejarà quin paper han de desenvolupar les entitats cíviques en l’actual context social i polític. Una magnífica plataforma per valorar com traslladar les màximes de Josep Anselm Clave -instruïu-vos i sereu forts”; “estimeu-vos i sereu feliços”; “associeu-vos i sereu forts”- en la Catalunya contemporània.
21/07/17 — Segons dades recollides per l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, la imatgeria festiva catalana ha augmentat espectacularment durant la darrera dècada. Tot i que la quantitat de construccions registrades l’any 2010 ja era prou considerable (700), aquesta xifra actualment supera àmpliament el miler. Un augment espectacular que també ha coincidit amb la promoció de festivals que promouen una nova concepció de la imatgeria festiva: menys institucional, menys protocol·lària, més festiva, més propera.
19/07/17 — El Som Cultura Popular és un fòrum que es farà del 25 al 28 de gener de 2018 al recinte de Fabra i Coats. Pretén fer viure la cultura popular en primera persona, explicar-la al nostre entorn més immediat i revisar-ne el fons teòric. L’èxit del primer any, amb més de 300 activitats i 13.000 participants, fa que es repeteixi enguany, sempre amb la voluntat de fomentar el coneixement i l’intercanvi entre àmbits de la cultura popular i, alhora, potenciar-ne la connexió amb el món acadèmic.
19/07/17 — Són les festes més antigues que se celebren a la ciutat, concretament enguany les Festes de Sant Roc sumaran la 428a edició, però alhora són humils, íntimes i petites, tal com assegura Xavier Cordomí, president de l'Associació de la Plaça Nova, organitzadora de les festes. Són unes festes que, entorn de la plaça Nova, mantenen l'últim i quasi únic nexe d'unió d'un barri perdut, el de la Catedral, que ha estat fagocitat pel barri Gòtic. Som davant d'unes festes que apleguen un conjunt de conceptes oposats: són festes humils i alhora un acte de resistència d'una Barcelona que no vol perdre el seu caràcter veïnal; són les més antigues, però no mostren signes de declivi, en bona part gràcies a un conjunt de veïns, o fins i tot d'ex veïns que s'uneixen any rere any per aixecar un dels últims vestigis d'un barri que va arribar a ser l'ànima de Barcelona. A més, des del 21 de març passat el Govern de la Generalitat les va declarar Festa Patrimonial d'Interès Nacional. Així que del divendres 11 d'agost al dimecres 16 d'agost, festivitat de Sant Roc, els carrers de l'antic barri de Catedral oferiran una gran varietat d'activitats, des de la tradicional cucanya a correfocs i seguicis populars que aplegaran la gran quantitat d'imatgeria festiva del barri.
19/07/17 — Divendres 28 i dissabte 29 de juliol se celebrarà la Diada d'Adifolk a Perpinyà (DAP) i aplegarà una trentena de grups de cultura popular catalana que ompliran els carrers de la capital del Rosselló i de la Catalunya Nord. La mostra integrarà diversos elements que faran que la diada sigui un gran tast transversal de la cultura popular com ara l'acte de la 1a Ciutat gitanera, que aplegarà a 400 dansaires de ball de gitanes de 14 pobles del Vallès o la Trobada Gegantera de Perpinyà.
17/07/17 — "No pots ser allò que no pots veure", ha exposat Tània Verge, doctora en ciències polítiques de la Universitat Pompeu Fabra a l'inici de la seva intervenció dins de la jornada formativa Polítiques d'igualtat en els col·lectius de cultura popular. L'afirmació serveix de resum del perquè d'una sessió, celebrada al Museu de Cultures del Món el matí de dissabte 8 de juliol, que ha treballat la inclusió de les dones i la seva visibilització
17/07/17 — La Confederació Sardanista de Catalunya torna a posar en marxa la maquinària per realçar, potenciar i donar a conèixer el patrimoni sardanístic del país, i ho fa amb un concurs que ha d'erigir una composició com La Sardana de l'any 2017. És per això que ha obert el procés perquè els compositors de sardanes del país facin arribar les seves propostes, que han d'haver-se estrenat entre l'octubre del 2016 i el 2017, enviant les particel·les i partitures de direcció de les sardanes a la Confederació Sardanista de Catalunya.
17/07/17 — Els premis Arlequí ja fa un any que van canviar les jaquetes de tardor i les primeres bufandes, aquelles que s'agafen abans de sortir de casa gaire convicció però que després s'agraeix la pensada, per tirants i faldilles més fresques, en el cas de les dones, i pels homes, conjunts d'americanes i pantalons de teixits més fins o, directament, mànigues de camisa, que el protocol no és gens comprensible amb la calor ni amb l'ecologia, i què carai, els Arlequí són els premis que el teatre amateur concedeix als seus grups i artistes, entre els quals s'estableix la camaraderia d'aquells que comparteixen una passió: la del teatre.
07/07/17 — Al nostre país estem molt acostumats a veure trobades de bèsties i gegants, a conèixer federacions i coordinadores que estableixen un entramat d’associacions que ens permet establir un diàleg amb les institucions i mancomunar serveis i coneixements. Catalunya té una xarxa envejable d’entitats que treballen juntes a tots nivells i estan acostumades a trobar-se entre elles, tant en la forma festiva de les trobades com en la forma gestora fent reunions.
06/07/17 — L’Auditori de Barcelona acollirà diumenge 9 de juliol a les 18.30h el 16è Festival de Bandes de Música Catalunya, que enguany comptarà amb l’Agrupació Musical de Camarles, l’Escola i Banda de Música “la Ginesta” de Ginestar i la Societat Musical la Unió Filharmònica d’Amposta “la Fila”.

Filtra per categoria