L'editorial Mediterrània ha publicat dins de la col·lecció Mar d'històries el llibre infantil 'Els falcons', una obra que s'endinsa en el món d'aquesta manifestació folklòrica catalana amb orígens txecs. El text de l'obra, que protagonitzen l'Oriol i la Vika, és de l'especialista en cultura popular Amadeu carbó i les il·lustracions de Subi.
Amadeu Carbó explica que el quadern està "pensat per fer una aproximació per al públic en general des d'un punt de vista de lectura familiar a una de les manifestacions de cultura popular més vistoses" però que al mateix temps continua sent "molt desconeguda pel públic en general".

Carbó comenta que "és un text que el que vol és fer una aproximació de manera amable a partir d'una història de ficció" protagonitzada per "dos personatges que, amb ulls de nen, descobreixen la tradició a la festa major i comencen a investigar mentre la família fa la migdiada".

A partir d'aquí es descriuen els trets bàsics de la manifestació dels Falcons tenint en compte la seva procedència històrica llunyana, a l'antiga Txecoslovàquia. El llibre aproxima també el fenomen de les colles avui a Catalunya i en fa un índex. "Surten totes les colles que ara per ara, en el moment de tancar l'edició, existeixen, tenint en compte el tipus de vestuari que porten, i després s'aborda també la part de l'execució de l'activitat pròpiament dita, les figures", explica Carbó.

Els lectors del quadern coneixeran els noms que poden tenir les figures, perquè es diuen com es diuen i com es creen. L'obra també ofereix pinzellades a la vessant associativa i organitzativa que permet poder "acabar aixecant unes construccions determinades". I tot això, afegeix Carbó, "dins d'un univers de festa major vista per uns nens que desencadenen la història".

L'autor considera que és una obra excel·lent per ser llegida en família, a partir de les il·lustracions, una recreació en imatges que ha fet Subi a partir del text. L'obra neix com un encàrrec de la Federació de Colles de Falcons de Catalunya i de l'editorial Mediterrània.

La tradició es va introduir a Catalunya al segle XX després d'un viatge que va fer Mossèn Albert Bonet Marrugat als anys vint a Txecoslovàquia. "Hi va fer una estada i va conèixer unes agrupacions que desenvolupaven el que aquí coneixem com els falcons", comenta Carbó. A Catalunya, la introducció de la tradició va ser a través de la Federació de Joves Cristians de Catalunya.

Actualment més d'una desena de colles mantenen viva aquesta expressió cultural. Cada colla s'identifica pels colors de la faixa i el mocador, menys els que més tradicionals del tot, fidels a l'origen que van sense faixa, camisa i pantaló blanc, cinturó negre i sabatilla.