La Junta Directiva de l'Ens de l'Associacionisme Cultural Català està formada pels representants de les federacions associades que en formen part.
Rosa M. Provencio Monleón

Rosa M. Provencio Monleón

Presidència

Associació Catalana de Puntaires (ACP)

Soc llicenciada en Filologia Catalana per la Universitat de Barcelona, he treballat a la Biblioteca General de la Universitat de Barcelona i els darrers quaranta anys he estat secretària de direcció general a “la Caixa”. La meva afició a les puntes i a la música em va portar a incorporar-me a l’ACP i a Amics del Liceu. Primerament com a simple sòcia i aquests darrers anys com a voluntària involucrada en la Junta Directiva de l’ACP i com a guia voluntària al Gran Teatre del Liceu. Actualment sóc la presidenta de l’ACP i represento l’Associació en la junta directiva de l’Ens.

Santi Riba i Duran

Santi Riba i Duran

Vicepresidència

Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya (ACGC)

La meva trajectòria està molt lligada al món dels geganters. Vaig ser cap de Colla de la Colla de Geganters de Sant Joan Despí i entre els anys 2011 i 2014 vaig exercir de vicepresident de l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya. D’aquesta entitat, he estat també vocal de màrqueting i membre de la comissió de la revista Gegants. Des de l’any 2015 soc vocal de l’Ens.

Josep Maria Porta Saborit

Josep Maria Porta Saborit

Secretaria

Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya (FGATC)

Soc natural de Vilanova i la Geltrú. Això significa que m'agraden moltes expressions de cultura popular. Entre altres iniciatives que he impulsat a nivell local, sóc un dels fundadors de la colla castellera Bordegassos (1972) i impulsor del nou model festiu del Carnaval. En l'àmbit federatiu, he exercit com a president de la Federació Catalana de Pessebristes i vicepresident de la Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya. Actualment soc vocal de la Coordinadora de Pastorets de Catalunya i president de l'Associacó de Pessebristes de Barcelona. L'any 2016 vaig rebre la medalla de la UN. FOE.PRAE (Federació Internacional de Pessebrisme, en les sigles llatines) per haver contribuït a la promoció i internacionalització del pessebrisme.

Albert Català i Pou

Albert Català i Pou

Tresoreria

Federació Catalana de Pessebristes (FCP)

Visc a Sant Feliu de Guíxols. Des de ben petit aficionat al món del Pessebrisme. Fundador de l'associació AMICS DEL PESSEBRE DEL BAIX EMPORDÀ amb seu a Mont-ras, associació en la que ostento la presidència des del 2004. Des del 2009 a 2010 vaig ser vocal de la Federació Catalana de Pessebristes. Del 2011 al 2013 vaig exercir com a vicepresident, i des de 2013 com a president. Formo part del Consell de la Federació Internacional de Pessebrisme (UN-FOE-PRAE) i membre del grup de treball que prepara la candiatura del Pessebrisme a la llista Representativa del Patrimoni cultural Immaterial de la humanitat. En altres àmbits associatius, soc tresorer des del 2011 de l'associació de Veïns del meu barri i president d'un club de Bitlles Catalanes i he estat vuit anys president d'un AMPA.

Jordi Mullor Tenas

Jordi Mullor Tenas

Vocalia

Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya (ABFPC)

Vaig començar en el món associatiu a diferents entitats excursionistes i l’any 1986 vaig entrar en el món cultural amb els castellers de Barcelona. A partir de llavors he estat als gegants de Navas de Barcelona, als diables del Clot i a la Secció de Cultura de l’Orfeó Martinenc (on he passat per tots els papers de l'auca, des de diable o portador de drac fins a tabaler). He format part de les coordinadores de diables i de gegants de Barcelona i des de l’any 2017 soc vicepresident executiu de l’Agrupació de Bestiari Festiu.

Antoni Ortiz Sancho

Antoni Ortiz Sancho

Vocalia

Federació Catalana de Societats Musicals (FCSM)

La meva terra és el Montsià, soc fill de mare Canareva (Alcanar) i de pare faldut (Ulldecona). Vaig entrar a l’escola de música als 5 anys i posteriorment vaig formar part de diverses bandes de les Terres de l’Ebre. Estant a una banda militar, vaig aprofitar per estudiar música al Conservatori de Tarragona. Soc un dels fundadors de l'Agrupació Musical Canareva. Actualment formo part de la junta de govern de la Federació Catalana de Societats Musicals, on he estat també vicepresident i president, i també soc vicepresident primer de la Confederació Espanyola de Societats Musicals.

Nuri Escudé i Guil

Nuri Escudé i Guil

Vocalia

Confederació Sardanista de Catalunya (CSC)

De petita ja vaig aprendre a ballar sardanes i em vaig integrar a l'Agrupació Folklòrica Amunt i Crits de Terrassa com a dansaire. Sóc presidenta de l'Agrupació Folklòrica Amunt i Crits, presidenta de la Federació Unió de Colles Sardanistes de Catalunya, i vicepresidenta i mestra monitora de la Confederació Sardanista de Catalunya. Fora de l'àmbit sardanístic, també sóc macera del Rotary Club de Terrassa i tresorera de la Societat Coral Els Amics de Terrassa. Membre: Consell de l'Associacionisme Cultural de la Generalitat de Catalunya. Consell Municipal de la Cultura i les Arts de Terrassa. Consell de districte 1, de Terrassa. Consell d’Adifolk. Comissió de la Cultura Popular de l’Ajuntament de Terrassa. Trabucaire Bandolers de Terrassa.

Pere Baltà LLopart

Pere Baltà LLopart

Assessoria externa

Fundació Paco Candel

Presideixo la Fundació Paco Candel, a qui vaig succeir arran de la seva mort el 2007. He estat assessor de l'Ens i primer director de la revista digital Tornaveu. He compatibilitzat el periodisme, l’acció sociocultural i la política. He estat director del departament social del Nucli Cooperatiu Prat, president de l'Ateneu Joventut Unida Pratenca, regidor delegat de cultura i tinent d’alcalde d’urbanisme del Prat de Llobregat, director del servei de promoció cultural i director general de l'àrea d'habitatge social de la Generalitat, i diputat al Congrés. Vaig crear Rúbrica Editorial, promovent la col·lecció Cròniques de la Memòria. He publicat reportatges periodístics, poesia, assaig, novel·les i teatre. En el meu darrer llibre, L'altra resistència, analitzo el paper de les associacions culturals en defensa de les llibertats democràtiques. Actualment, tot preparant un nou llibre, investigo l'impacte de la Il·lustració sobre Catalunya.

Elena Calzada Lladó

Elena Calzada Lladó

Redacció i premsa

Ens de l'Associacionisme Cultural Català

Vaig estudiar Periodisme a la Universitat Autònoma de Barcelona i he fet diversos cursos de disseny gràfic. Al llarg de la meva trajectòria he combinat feines de comunicació, especialment en empreses i entitats culturals i associacions, amb treballs de disseny gràfic i de maquetació per a editorials. M’interessa també l’àmbit de la cooperació i col·laboro com a voluntària amb diverses entitats. M’he incorporat al gener del 2019 a l’equip de comunicació de l’Ens.

Gemma Aguilera i Marcual

Gemma Aguilera i Marcual

Redacció i premsa

Ens de l'Associacionisme Cultural Català

Soc llicenciada en Periodisme per la Universitat Autònoma de Barcelona. Vaig començar la meva carrera professional a la Televisió de l'Hospitalet, i després he treballat a diversos mitjans: com a redactora a El Temps i a avui.cat, i col·laboradora de Sapiens, Nació Digital i Tornveu. Actualment treballo com a responsable d'informació parlamentària al diari digital El Món. L’any 2011 vaig guanyar el premi Joan Fuster d’assaig pel llibre Agent 447. L’home que va detenir el president Companys.

Guillem Carreras i Albareda

Guillem Carreras i Albareda

Redacció i premsa

Ens de l'Associacionisme Cultural Català

Vaig llicenciar-me en Sociologia i després vaig estudiar un postgrau en Periodisme local, comarcal i social a la Universitat Autònoma de Barcelona. Des de novembre de 2016 formo part de l’equip de comunicació de l’Ens. En aquest càrrec, he escrit les cròniques dels volums 12 i 15 de la revista Canemàs, relatives a les cròniques del Som Cultura Popular de l'any 2016 i 2018. Formo part de la Junta Directiva de diferents entitats de Santa Coloma de Queralt, el meu poble natal, on també exerceixo d'editor de la col·lecció Explica'm-ho sobre biografies de destacats personatges locals.

Atenció: com la majoria de webs, utilitzem cookies (galetes), tant pròpies com de tercers, per a recopilar informació estadística de la vostra navegació i oferir-vos un servei personalitzat. Si continueu navegant, considerem que n'accepteu l'ús. Més informació