Història de l'Ens de l'Associacionisme Cultural Català

L'Ens de l'Associacionisme Cultural Català (ENS) és una confederació cultural formada per 31 federacions de cultura popular. Constituïda l'any 2005, es tracta d'una experiència inèdita en la història del moviment associatiu. No debades, es tracta de la primera entitat transversal que aixopluga el conjunt d'expressions festives que se celebren al nostre país.

És molt díficil explicar el naixement de l'ENS sense fer referència a l'organització del cicle Debats al Territori, celebrat entre 2003 i 2005 a onze ciutats catalanes. Fruit d'aquest procés de deliberació intern, els col·lectius de cultura popular van arribar a la conclusió que era necessari crear unes plataformes comunicatives pròpies per a augmentar la difusió de les seves necessitats. L'Ens de Comunicació Associativa, tal com fou coneguda inicialment la confederació, neix per a resoldre aquesta necessitat.

El I Congrés de l'Associacionisme Cultural Català (2-4 d'octubre de 2008) és un moment clau en la consolidació de l'ENS. Durant la celebració del fòrum, que va comptar amb una gran participació interna de les federacions i entitats de base, es van definir els cinc àmbits principals que havien de marcar l'actuació de l'entitat: 1) relacions generacionals, 2) migració, 3) educació /formació, 4) comunicació, i 5) situació de la llengua a la Catalunya Nord.

L'ENS manifestava, d'aquesta manera, la voluntat d'ampliar el seu radi d'actuació. No limitar-se únicament a l'aspecte comunicatiu, sinó també impulsar els col·lectius de cultura popular en aspectes tan importants com la reflexió, l'adquisició de competències associatives, les relacions institucionals amb l'administració o la salvaguarda del patrimoni cultural immaterial. Aquest canvi de paradigma es va explicar l'any 2011 amb el canvi de nomenclatura de l'entitat, que des de llavors és coneguda com Ens de l'Associacionisme Cultural Català.

Plataformes comunicatives de l'ENS

Els esforços de l'ENS per augmentar la projecció mediàtica de les entitats culturals aviat es va cristal·litzar en la creació de múltiples plataformes comunicatives. L'any 2009 va veure la llum el digital Tornaveu - Associacionisme i Cultura, que informa diàriament sobre les novetats de l'associacionisme cultural. En l'empeny de difondre les iniciatives dels col·lectius de cultura popular, l' Ens ha firmat convenis de col·laboració amb  l'Agència Catalana de Notícies, l'Associació Catalana de Premsa Comarcal, Vilaweb, la Xarxa Audiovisual Local i l'Associació de Mitjans d'Informació i Comunicació (AMIC), a través de la qual canalitza el portal Banc digital de la cultura popular, adreçat a tots els periodistes que desitgin usar gratüitament els articles redactats per la redacció de l'ENS.

Amb l'objectiu d'oferir una mirada no tan lligada a l'actualitat, l'any 2011 va aparèixer el primer volum de la publicació semestral Canemàs: revista de pensament associatiu (2011), des d'on es reflexiona sobre els reptes i alternatives que ha de plantejar-se el moviment associatiu. Aquesta aposta per la reflexió s'ha complementat amb la creació de la Beca d'Estudis de l'Associacionisme Cultural Català (2013) i l'organització de múltiples cicles de ponències, entre les quals destaca La conferència de l'Ens (2017) i Cultura popular: tradició i modernitat (2019).

A través de L' Agenda de l'Ens, qualsevol entitat cultural catalana pot promocionar gratuïtament les activitats que organitza. Es tracta de l'únic portal que ofereix informació actualitzada sobre les iniciatives desenvolupades pel conjunt d'expressions festives. Una plataforma, en definitiva, que desitja ser útil a totes les entitats de base, i més especialment a aquelles que no disposen dels suficients recursos per a emprendre campanyes comunicatives potents.

El Patrimoni Cultural Immaterial

2013 és un any important en la internacionalització de l'ENS. Des de llavors, la confederació és una entitat acreditada per la UNESCO per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial. Aquesta prerrogativa ens permet  participar de les sessions anuals del Comitè Intergovernamental per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial, màxim organisme responsable en la conservació de totes les expressions culturals d'arreu del planeta.

El compromís de l'Ens en aquest àmbit es va demostrar, de manera especialment significativa, amb l'organització de la 1r Simposi Internacionals d'ONGs acreditades per a la Convenció per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial, que es va celebrar al municipi maresmenc de Santa Susanna entre el 6 i 13 de juny de 2015. Aquesta trobada va ser molt important en la consolidació de la ICH NGO FORUM, l'entitat ique aixpopluga  les entitats internacionals que treballen en la dinamització del PCI.

Els Premis Antoni Carné de l'Associacionisme Cultural Català

Antoni Carné (Sant Vicenç de Castellet, 1954 - Barcelona, 2015) va ser el president-fundador de l'ENS. Batejant els Premis de l'Associacionisme Cultural Català es va decidir homenatjar una figura clau per entendre, no només la constitució de la nostra entitat, sinó el conjunt del moviment associatiu contemporani. 

Convocats anualment, els Premis Antoni Carné de l'Associacionisme Cultural s'adrecen al conjunt d'entitats culturals (pertanyents a l'àmbit festiu o no) de les terres de parla catalana. Durant l'acte de lliurament de la segona edició, celebrat el 25 de setembre de 2018 al Centre Cultural de Terrassa, es va reconèixer la trajectòria de Pere Baltà i Llopart (categoria Persona); Gaudeix la Festa (categoria Mitjà de Comunicació), l'Associació Grup de Teatre Naltrus (categoria Projecte de Petit Format), el Centre de Cultura Popular i Tradicional el Marboleny (categoria Projecte de Gran Format) i la Comissió dels Tonis de Taradell (categoria Entitat).