La Federació dels Cors de Clavé ja ha posat en marxa la 4a edició d’aquests guardons, que busquen reconèixer i servir d’altaveu a entitats, cantaires i obres del cant coral a Catalunya. El certamen presenta enguany una nova categoria, la de la trajectòria per a una entitat claveriana, que se sumarà a les deu ja anteriors, i també estrenarà un nou sistema de participació, que permetrà votar les candidatures i seguir tot el procés a través del web www.premisclave.cat.
Els premis amplien enguany les categories fins a dotze, totes elles de nominació popular. El públic tornarà a votar el millor espectacle, producció o concert amb música, intèrprets o producció catalana, estrenat l’any 2021 tant en directe com a les xarxes.

El jurat serà l’encarregat de decidir sobre les altres nou categories, que van des del millor enregistrament de cant coral i millor composició fins a millor projecte educatiu i trajectòria de director. Es manté la categoria que es va estrenar l’any passat, de millor producció no coral de cultura popular, amb l’objectiu d’obrir els premis a altres disciplines i federacions de la cultura popular i fomentar les sinèrgies entre elles. A més, en aquesta quarta edició hi haurà un reconeixement específic a la trajectòria d’una entitat claveriana.

La Federació ha donat a conèixer els membres del jurat, que estarà de nou conformat per set personalitats vinculades al món coral i la cultura popular a Catalunya: Francesc Planells, vicepresident de la Federació; el director de cor i etnomusicòleg Ramon Vilar; la directora i compositora Andrea de Escalada, ambaixadora dels Cors de Clavé; la directora Elionor Canas, Medalla d'Or dels Cors de Clavé 2019; Xavier Cordomí, investigador i activista de la cultura popular; la comunicadora Esther Pardo i l’organista i pedagog Andreu Martínez.

Bruno Nájera, president dels Cors de Clavé, confia repetir en aquesta quarta edició la gran participació de l’any passat, amb 368 candidatures, 85 nominats i 15 finalistes, uns números que demostren que “el cant coral i la cultura popular a Catalunya té una gran força i resisteix contra tot tipus de dificultat”.

Gala de lliurament a la primavera
L’entrega dels premis serà a la primavera –en data i lloc encara per determinar, en un acte que repetirà “el format de concert i de gran festa del cant coral” d’anys anteriors. Però a més, Nájera avança una novetat: una audició d’una simfonia de Josep Ribera i Miró (1839-1921), autor de moltes sarsueles i obres de música sacra i profana, que la federació ha recuperat recentment dins el projecte Clavé Desconegut. Aquesta iniciativa, que compta amb la col·laboració de la Diputació i l’Ajuntament de Barcelona i la Direcció General de Cultura Popular, busca treure a la llum l’obra oblidada d’alguns dels grans compositors catalans coetanis del mestre Josep Anselm Clavé.

Homenatge a Josep Anselm Clavé
Els premis són també un homenatge a Josep Anselm Clavé (1824 - 1874), fundador del moviment coral i un dels impulsors més importants del moviment associatiu. La seva fita principal va ser aconseguir apropar la música a les classes populars a través del cant coral, fet que l’acabaria portant a crear l’Asociación Euterpense de cantaires l’any 1860.