Amb el bullici dels fogons i el fum de les calderes, Gelida es prepara per acollir la 12a Trobada d’Escudelles, Ranxos i Sopes Històriques de Catalunya, els dies 22 i 23 de novembre. Aquesta edició pren un caràcter especial, perquè commemora els vint anys des de la primera trobada a Gelida i coincideix amb el 170è aniversari de l’escudella de Santa Llúcia al municipi. Organitzada conjuntament entre l’Ajuntament de Gelida, la Comissió de Festes de Santa Llúcia i la Federació d’Escudelles, Ranxos i Sopes Històriques de Catalunya (FERSHC), l’esdeveniment reunirà 15 colles participants: 12 de Catalunya (les que integren la FERSHC) i 3 convidades procedents de Catalunya Nord (el Soler), d’Itàlia (Varallo) i d’Andorra (Confraria d’Escudellaires d’Andorra la Vella).
PROGRAMA OFICIAL DE LA TROBADA
Dissabte 22 de novembre
- A la tarda (de 18:30 a 21:00 h): Vespreig a la Pista Jardí UCG, amb begudes amb preus populars i ambient distès.
- 20:00 h: Inauguració oficial a la Sala 1880 de l’Ajuntament de Gelida, amb la presentació del cartell i de les colles participants.
- 21:00 h: A la plaça de la Vila, la representació del “Llúcia Foc” a càrrec de la Colla de Diables de Gelida, evocant la tradició de Santa Llúcia a base de foc, soroll i teatralitat.
- Al mateix temps, s’obrirà una exposició fotogràfica a l’Espai 1880 amb imatges de les colles participants i de les edicions anteriors.
Diumenge 23 de novembre
- 6:00 h: Encesa dels fogons i focs estatals, iniciant la cocció simultània de les quinze colles participants. Les colles federades començaran des de la plaça de la Vila i les convidades des del passeig Rosell i Massana.
- 8:30 a 10:00 h: Esmorzar de caldera a la Pista Jardí (preu popular, inclou pa, botifarra, cansalada i vi).
- Durant tot el matí: activitats d’animació i intervencions com l’actuació de l’actor gelidenc Biel Duran.
- 12:15 h: Benedicció solemne de les escudelles, ranxos i sopes a càrrec del mossèn Jordi Bosch (o el mossèn local corresponent).
- 13:00 h: Obertura dels tastos i degustació: les persones assistents podran comprar un bol (12 euros) i omplir-lo amb fins a cinc perols diferents de les colles participants. S’estima que se serviran unes 3.000 racions.
- Fins a les 15:00 h: servei de tast, venda de begudes (vi, cava, most, cervesa) gestionades per la Comissió de Santa Llúcia.
L’origen de les trobades, a Gelida
L’origen de les trobades d’escudelles, ranxos i sopes històriques se situa l’any 2005 a Gelida, coincidint amb el 150è aniversari de la Germandat de Santa Llúcia, amb la primera reunió de colles culinàries amb àpats de cullera. Amb la necessitat d’ordenar i reforçar aquesta xarxa, el 2018 es va constituir formalment la FERSHC, amb l’objectiu de preservar, divulgar i coordinar aquest patrimoni culinari popular. Fins ara, s’hi han anat incorporant vuit colles més, que avui fan possible una agrupació oberta i plural. Paral·lelament, la tradició de l’Escudella de Gelida es remunta a 1855, i està documentada en la germandat i les famílies gelidenques com a acte de caritat tradicional, quan les calderes es cuinaven per servir a la població amb recursos limitats. Amb el pas del temps, va esdevenir festa de poble, amb col·laboració comunitària i una implicació simbòlica de continuïtat i identitat local.