A Catalunya la figura del cantant de cor és majoritàriament amateur. Només existeix un cor professional amb cantants dedicats a jornada completa al cor, i un petit nombre de formacions vocals cambrístiques amb activitat regular i plantilla més o menys variable. “Una mancança, i una anomalia, per a un país amb tanta tradició coral”, senyalen des del Moviment Coral Català. Aquest serà el tema que centrarà la gran cita anual del cant coral català, que se celebrarà del 14 i 15 de març a Barcelona. 
Directors de cors, dirigents de federacions corals, cantaires, compositors i editors de casa nostra es trobaran el cap de setmana del 14 i 15 de març, en Centre Cívic Convent de Sant Agustí de Barcelona, en la Convenció del Cant Coral a Catalunya. Impulsada pel Moviment Coral Català, l’esdeveniment vol ser un espai de trobada, d’intercanvi i de debat, i també una plataforma per posar en valor aquesta disciplina artística.

Per això, la Convenció oferirà un ampli programa de tallers, xerrades i presentacions sobre el cant coral des de diversos àmbits i perspectives. El programa s’avançarà al divendres 13, amb una actuació del Cor Jove Nacional de Catalunya, que debutarà a L’Auditori dins del Festival Emergents Barcelona. Els cantaires oferiran un programa consagrat a la música coral catalana i internacional dels segles XX i XXI sota la batuta de Mireia Barrera.

El cap de setmana, l’acte central serà el Fòrum Cant Coral 2020, un espai de debat organitzat en quatre taules rodones sobre el cant coral professional a Catalunya. Directors de corals i acadèmies cantants i especialistes reflexionaran sobre la salut del cant coral a Catalunya, la sortida laboral i la formació, el paper de l’administració i les entitats públiques i la proposta de Cor Nacional de Catalunya.

Paral·lelament, i durant tots dos dies, es faran tallers i càpsules formatives, que abordaran des de l’ofici del director, amb Lluís Vilamajó, director del CJNC20, fins al fundraising o la educació postural. També la directora Mireia Barrera proposarà preparar un breu programa que s’oferirà en concert diumenge al migdia, al mateix Centre Cívic.

Premis Josep Anselm Clavé
En el marc de la Convenció, dissabte es farà la gala de lliurament de la segona edició dels Premis Josep Anselm Clavé del Cant Coral a Catalunya, uns reconeixements per difondre i promocionar els millors treballs del panorama de la música coral a casa nostra. L’acte serà al Centre de Cultura i Memòria El Born de Barcelona, a les 20.30 hores, i comptarà amb les actuacions del The Hanfris Quartet, el cor d’homes Lo Pom de Flors de Sant Just Desvern, i el grup Tornaveus, de polifonia tradicional catalana.