Després de la 12a trobada d’Escudelles, Ranxos i Sopes Històriques a Gelida, que va reunir 18 municipis de Catalunya, Andorra, la Catalunya Nord i Itàlia el passat cap de setmana, aquest diumenge 30 de novembre els fogons es tornaran a encendre, aquest cop a Montserrat, per celebrar el Mil·lenari de l’Abadia. L’esdeveniment vol retre homenatge a la cuina tradicional catalana i a les receptes que formen part del nostre patrimoni gastronòmic.
La festa gastronòmica aplegarà vuit spes, escudelles o ranxos que formen part de la Federació d’Escudelles, Ranxos i Sopes Històriques de Catalunya (FERSHC): Capmany, Castellterçol, Gelida, la Seu dUrgell, Ponts, Rialp, Talarn i Vidreres. Les colles i comissions festives començaran a instal·lar les seves peroles, olles i calders a la Plaça Sant Jordi a partir de les 6 de matí. A les 11 hores es farà la missa conventual. Però el moment central de la festa serà al migdia, amb la tradicional benedicció i el repartiment, a partir de les 12.30 hores, de tastets entre tots els visitants. La Federació calcula que cada colla prepararà setanta litres de sopes o ranxos, i en total es repartiran entre cinc mil i sis mil tastos.

Per Jordi Presas, president de la Federació, l’esdeveniment és “una oportunitat per donar a conèixer la tradició de les sopes històriques” que se celebren a molts municipis de Catalunya especialment per Carnaval, i a la vegada de compartir amb Montserrat “l’esperit caritatiu” que els inspira. Perquè l’origen d’aquestes sopes, ranxos i escudelles populars, recorda Preses, és comunitari i caritatiu, derivat d’un àpat que els senyors feudals o els convents oferien als vassalls o a la població més desfavorida durant l’edat mitjana. Un esperit que es manté fins avui dia, amb la col·laboració voluntària i comunitària.

Trobada a Gelida
El president de la FERSHC ha valorat molt positivament la Trobada d’Escudelles, Ranxos i Sopes Històriques de Gelida del cap de setmana passat, que va aplegar les dotze colles integrants de la federació i tres sopes convidades procedents de Catalunya Nord (el Soler), d’Itàlia (Varallo) i d’Andorra (Confraria d’Escudellaires d’Andorra la Vella).

En l’acte, es van estrenar els premis “Cullerot d’Or”, que van reconèixer Josep Parera (Festa de la Caldera de Montmaneu), Miquel Catot (president de l’Associació d’Escudellers de Castellterçol i vicepresident de la FERSHC) i Jaume Surià (president de la Comissió de Santa Llúcia de Gelida) per la seva tasca i contribució en favor de les sopes històriques. També es va anunciar el poble que acollirà la trobada l’any vinent: serà Rialp (Pallars Sobirà), població que es va incorporar a la federació fa dos anys.

La pròxima cita en el calendari de sopes històriques tornarà a ser a Gelida, el 13 de desembre, amb la festa de Santa Llúcia i la seva tradicional escudella, que enguany celebra el seu 170è aniversari.