L’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya va instituir la celebració de la Ciutat Gegantera l’any 1985 com a gran festa de tot el món geganter. Sallent va ser la primera escollida, i des d’aleshores, la festa ha anat creixent i consolidant-se, fins al punt que actualment hi participen uns 5.000 geganters i prop d’unes 500 figures, entre gegants, gegantons i gegantets, i més de 400 músics, entre els quals, grallers, dolçainers, flabiolaires i tabalers.
Sant Climent de Llobregat ha passat el relleu a Castellbisbal per a l’any 2019. I aquesta vila ha triat els dies 6, 7 i 8 de juny per convertir-se en l’epicentre geganter de Catalunya com a 32a Ciutat Gegantera de Catalunya. Castellbisbal acollirà múltiples activitats relacionades amb el món geganter, tot i que la principal serà una trobada en la qual hi participaran 70 colles procedents de tot Catalunya. La iniciativa de ser ciutat Gegantera està impulsada i liderada per la colla gegantera local, i compta amb el suport de l’Ajuntament, que va aprovar una moció, per unanimitat de tots els grups polítics, per donar suport a la candidatura dels ‘Potaroja’, el nom de la colla amfitriona.

La commemoració de la Ciutat Gegantera 2019 coincidirà amb la celebració del vint-i-cinquè aniversari de la presentació dels gegants del poble, en Manel i la Vicenta, que compta amb un ampli programa d’activitats per fer arribar la tradició dels gegants a tots els racons de Castellbisbal i difondre el valor tant de les figures com de les respectives músiques i balls. En aquest sentit, s’ha dissenyat el projecte Gegants a l’escola per fomentar la creació d’una xarxa de voluntaris per col·laborar amb l’organització de totes les activitats previstes.