Dissabte 22 de maig Montesquiu (Osona), es convertirà en la capital del cant coral amb la celebració de la gala dels Premis Clavé, uns guardons que reconeixen els millors treballs i entitats en la música coral a Catalunya de l’any passat. Però en un 2020 marcat per la pandèmia, enguany la cerimònia serà sobretot un reconeixement a l’esforç i enginy dels cors per tirar endavant les activitats. La gala comptarà amb destacades actuacions i reunirà els principals representants del cant coral i la cultura popular.
Després de l’edició anterior celebrada en línia, la gala dels III Premis Josep Anselm Clavé abandona la multipantalla –convertida ja en l’estètica de la pandèmia– pel magnífic escenari a l’aire lliure dels jardins del castell de Montesquiu, i recupera la presencialitat i la proximitat del públic.

Enguany serà una edició excepcional, primer per les limitacions que encara imposa la pandèmia (amb aforament controlat i distàncies de seguretat), però especialment pels mateixos premis, que s’han ampliat i reformulat per adaptar-se al context i que reconeixeran, a més d’espectacles estrenats en directe, les produccions presentades en vídeo a les xarxes.

Premis del públic i del jurat
Pujaran a l’escenari a recollir premis el director Manel Cabero Vernedas, l’Agrupació Cor Madrigal, el cor Francesc Valls, la Federació Catalana d’Entitats Corals i el Conservatori de Cervera, entre d’altres. En total, quinze finalistes en onze categories votades pel jurat i dues més pel públic, que inclouen cors, grups de caramelles, directors, comunicadors o entitats educatives.

Bruno Nájera, president de la Federació de Cors de Clavé, destaca que hi haurà també una menció especial a tots els nominats, 85 en total, amb l’objectiu de “reconèixer el gran esforç que han fet totes les entitats durant la pandèmia, que s’han reinventat i buscat noves fórmules (concerts en línia, programes de ràdio, documentals…) per seguir fent activitats”.

Actuacions de cultura popular
L’acte estarà presentat pel comunicador i periodista osonenc Pol Baraza, i comptarà amb les actuacions del quartet de veu manresà Quarta Justa, la Societat Coral Retorn Planenc de Les Planes d’Hostoles (La Garrotxa), que enguany celebra el seu centenari, i l’històric cor Lo Pom de Flors de Sant Just Desvern. Per Nájera, és una aposta pel talent local i també per la cultura popular més enllà del cant coral, i per això s’ha convidat a participar també a la colla Gegantera de Montesquiu, qui dedicarà el seu ball d’honor al mestre Manuel Cabero, premi a la trajectòria.

La cerimònia tindrà un aforament controlat i per assistir-hi caldrà inscripció prèvia a través de la web dels premis.

Diada dels Cors de Clavé 2021
A banda de la gala de lliurament, pel matí la Federació de Cors de Clavé celebrarà l’Assemblea General, que presentarà els resultats de la primera fase i els objectius de la segona del projecte Clavé Desconegut, una iniciativa de recuperació de manuscrits musicals i que anticipa el bicentenari 2024 del mestre.

I per la tarda, en finalitzar els premis, hi haurà una recepció oficial a la Sala Noble del Castell de Montesquiu, amb la tradicional foto de família.

Als actes de la diada assistiran autoritats i representants del cant coral, i també la Federació de Cors de Clavé de Catalunya Nord, després d'un any molt difícil pel dur confinament que ha patit el cant coral en aquell territori.