Fer visible la feina dels grups de gent jove, tota una escola d’actors i de públic, i crear un espai de convivència i intercanvi d’experiències al voltant del fet teatral és l’objectiu de la VIII Mostra Juvenil Amateur de Teatre, que se celebra el 19 i 20 de juny a Sant Feliu de Codines. Encara marcada per les restriccions, la Mostra recupera la presencialitat i també els dos dies d’activitats complementàries i de convivència. Les obres són amb entrada lliure i gratuïta.
“La d’enguany serà una edició de ‘represa’, ja que l’any passat, a l’octubre, només va poder ser d’un dia sol i sense pràcticament contacte entre els grups. Aquest any tornem al format de dos dies i de nit d’acampada (complint totes les normatives de seguretat sanitària), i això serà molt positiu de cara al contacte entre grups de teatre”, explica Josep Canet, autor i director de Deixalles 81, de Sant Feliu de Codines, el grup organitzador de la iniciativa juntament amb la Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya.

Cinc propostes amb accent feminista
La Mostra es durà a terme des de dissabte a la tarda fins al diumenge al vespre en el Casal Cultural Codinenc i el centre cívic La Fonteta. Hi participaran 5 grups formats per joves actors i actrius d’entre 16 i 25 anys: Deixalles 81, Actriüs, de Pirera; Segle XX, de Sant Fost de Campsentelles, i les companyies barcelonines la Trapa i la Colla Jove Carpe Diem del Casal de la Font d’en Fargas. En els textos, de creació pròpia o bé ja reconeguts, hi trobem un predomini de la temàtica feminista: Play-off, al voltant d’un equip de futbol femení; La abuela sol y las 13 rosas, que recorda l’afusellament de les tretze noies el 1939, o Les oblidades, que fa parlar famoses dones de la història. 

Tot i que la participació és més reduïda que altres anys, l’organització ha estat tot un repte, ja que “per a una majoria important de grups, assajar ha estat impossible fins fa molt poc temps, i molts grups no han arribat a temps de preparar els muntatges”, explica Toni Font, president de la Federació de Teatre Amateur.

Tornen les activitats paral·leles
A més de les representacions, la Mostra recupera les activitats paral·leles: música la nit de dissabte, formació i l’acampada de nit, i sobretot la convivència, destaca Toni Font. “Per a la federació, aquesta edició representa un ressorgiment, una tornada a la normalitat. Certament, és una normalitat relativa: durem mascaretes, mantindrem distàncies, tindrem aforaments reduïts, però hem programat les activitats pròpies de la Mostra Juvenil que ens mereixem”.