Si les bèsties reunides a l’exposició ‘El Corpus és bestial’ parlessin, quantes festes i records podrien explicar! Organitzant aquesta mostra, l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya (ABFPC) ha volgut celebrar els 700 anys de la primera referència documentada del Corpus barceloní. Una efemèride que bé mereixia reunir una àmplia selecció de les bèsties més antigues i emblemàtiques de Catalunya.

Al capdavall, no cada dia es reuneixen en un mateix espai tantes figures destacades. Ens referim a la popular Cucafera de Tortosa, documentada des del segle XVI, i durant anys un exemplar únic en la geografia catalana; al Drac de Vilafranca del Penedès, que des de 1601 fa espetegar coets i llança foc per la boca; a l’Àguila de Girona, que acumula gairebé 300 anys de cercaviles a la ciutat de l’Onyar (1722); a la Mulassa de Reus, pràcticament coetània (1725); i també al Bou de Barcelona, construït -la versió actual- l’any 1993 per participar en les festes de la Mercè, Santa Eulàlia i Corpus, però documentat ja des de 1467.

Completen aquesta selecció el cap de l’Àliga de Cervera (1738), sens dubte una de les peces més reveladores del bestiari festiu històric; els caps de la mulassa (1691) i el bou (1956) de Solsona, en aquest darrer cas el més antic que es conserva a Catalunya; i  les Guites de la Patum Infantil de Berga, que a mitjans dels anys cinquanta s’erigiren en les primeres bèsties pensades específicament pels infants.

L’exposició El Corpus és bestial ha estat comissariada per Nil Rider, qui destaca a Tornaveu que la situació pandèmica probablement ha afavorit poder reunir totes aquestes figures per primera vegada. També han col·laborat en l’exposició Mercè Ayora (coordinadora), Nico Alonso (producció), Arnau Cristóbal (disseny i producció audiovisual),  Judit Solanich (suport lingüístic), Xavier Malet (Santa Eulàlia Bestiari Infantil), Andrea Moliner (veu en off) i Amadeu Carbó.

En paral·lel a l’exposició, l’ABPC ha publicat extenses fitxes sobre el bestiari festiu que s’exposen al Born CCM en el seu web corporatiu.