L’Entxuscat de Molins de Rei, el Llitrus de l’Espetegafoc de Sitges, el Guardià dels Diables de Les Corts, el Griu de Tarragona i el Pegàs del Drac d’Or d’Hospitalet són les cinc bèsties escollides per participar a la propera edició del Festival d’Enceses, que se celebrarà el 6 de juliol a Artesa de Lleida. La festa també servirà per a celebrar el 10è aniversari de la colla infantils els Diablons d'Artesa de Lleida, planter d'El Griu.

L’organització del Festival d’Enceses ha donat a conèixer les 5 bèsties participants de l’actual edició, que s’han escollit entre les 14 colles inscrites. Els organitzadors han tingut en compte especialment la diversitat zoomòrfica de les figures i la diversitat territorial.

D’aquesta manera, a la festa participaran tres dracs emblemàtics. Un d’ells és el Llitrus de l’Espetegafoc de Sitges. Es tracta d’un drac construït per la família Monzó per a la Matinal Infantil de la festivitat de Santa Tecla de Sitges. L’any 2007 va ser cedit a l’entitat La Saca (Sitgetana de Cultura i Animació) que el va modificar (afegint la cua, una banya, unes ales més grans, etc.) per adequar-lo a l’Espetegafoc, el correfoc que es fa el 25 d’agost, el dia de Sant Lli (d’aquí el seu nom).

El segon drac és el Guardià dels Diables de Les Corts, la bèstia de foc d’aquest barri de Barcelona. Va ser impulsada per quatre grups de foc i del barri, i construïda per estudiants de Belles Arts de la Universitat de Barcelona, amb disseny de Pau Cohí, de Diables de Les Corts. És el primer drac construït íntegrament amb metall forjat i és una rèplica mòbil del famós drac d’Antoni Gaudí situat a la reixa d’entrada dels Pavellons Güell de la ciutat. Es va estrenar l’any 2009.

El darrer drac és en realitat una dragona, l’Entxuscat de Molins de Rei, una bèstia de foc molt propera als infants, però també molt ferotge un cop encesa. Va ser construïda pel pel molinenc Jaume Coma l’any 2004.

Al festival participarà també el Griu de Tarragona, animal fabulós meitat àliga meitat llegó, va ser construir per Joan Iniesta Llop (Calaix de Sastre) l’any 2012 i incorporat oficialment a les Festes de Santa Tecla del 2014. L’elegància de la forma i la seva noblesa el convertiren en un emblema extraordinàriament significatiu tant en el cerimonial litúrgic de la celebració d’aquesta festivitat com de la reialesa de la Corona catalanoaragonesa.
La darrera figura participant, i la més recent en incorporar-se al bestiari festiu, serà el Pegàs del Drac d'Or de l’Hospitalet. Nascut l’any 2015, el cavall alat és obra de l’escultora vilafranquina Dolors Sans, que el va crear juntament amb altres 3 personatges mitològics grecs:  Zeus, Posidó i Hades, per d’una nova festa anomenada” La batalla dels déus”. L’estructura del drac vol donar una sensació dinàmica  d’animal volador i amb geni. La forma segueix l’esquema dels cavalls i mulasses tradicionals de la cultura catalana.

Al festival també hi participaran el Griu Artesa de Lleida, com a amfitrió i sense dret a concursar, acompanyat dels Els Rojos de Junda, Grup de diables i percussió.