La composició La Pepita de Celrà, de Josep Coll i Ferrando, ha estat la sardana més votada pel públic en la 35a edició del concert final de la Sardana de l’Any 2024, celebrada aquest dissabte 17 de maig al Teatre El Jardí de Figueres. És el quart cop que Josep Coll, compositor i tenora solista de la cobla Ciutat de Girona, guanya aquest concurs, i en aquest cas ho ha fet amb una peça dedicada a la Pepita Brugada, de l’Agrupació Sardanista de Celrà, figura molt estimada i activa dins del món sardanista local.
El premi de la Crítica s’ha atorgat a Esperit Lliure, de Marc Timón i Barceló, compositor, director i instrumentista Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona, i també un nom habitual en el podi del concurs, que ja havia aconseguit el premi en cinc ocasions.
El premi SGAE als Joves Talents ha estat per a Santi Martínez i Herrero, per Lo rey David av lo Giguant, dedicada als 600 anys dels gegants de Barcelona, Catalunya i el món. Aquest reconeixement vol impulsar les noves generacions de compositors de sardanes i promoure la sardana com a element cultural.
En els accèssits han estat per ‘Aires d’Aplec’ d’Aniol Masdeu i Feixas, en la categoria de premi popular; les sardanes Manel de Marcel Sabaté i Reixach i 1949 d’Enric Ortí i Martín, en el premi de la crítica (per primer cop, hi ha hagut un doble empat en aquesta categoria, i Dos llegats plens d’il·lusions, de Pau Coma i Font (premi SGAE als Joves Talents).
Homenatge a Pep Ventura
La gala, conduïda per Elisenda Pineda, ha comptat amb l’actuació de la Cobla Ciutat de Girona i la Cobla Mediterrània, que s’han encarregat d’interpretar les vuit sardanes que optaven al Premi Popular durant la primera part.
A més del concurs, en l’acte també s’ha fet un ret homenatge a la figura de Pep Ventura (1817-1875), en commemoració del 150è aniversari de la seva mort. L’acte s’ha inaugurat amb la interpretació de la sardana Alcalà la real de Jaume Pons i Jufré, dedicada a la ciutat natal de Pep Ventura i, per això, agermanada amb Figueres. I en la segona part s’ha estrenat l’espectacle Per tu ploro. Pep, la història, una producció de SomSardana i l’Ajuntament de Figueres –amb guió de David Puertas i dramatúrgia de Martí Torras– que uneix música, dansa i teatre sobre el llegat del compositor considerat el pare de la sardana moderna. La Cobla Mediterrània ha estat l’encarregada de posar música a l’espectacle, amb la percussió de Jaume Yelo, la direcció del mateix Francesc Cassú i les interpretacions d’Elena Martinell, en el paper de musicòloga, i de Marià Llop, en el paper de Benet Ventura, acompanyats de la dansa de la companyia Mediterrània Dansa.
La gala d’enguany clou una etapa d’aquest popular concurs que valorar les millors estrenes de l’any i que compta amb el suport de més de 90 emissores, ja que, de cara a la pròxima edició, els organitzadors han anunciat importants canvis i nous formats.