Les sopes, calderades, ranxos, escudelles i altres àpats de cullera seran les protagonistes del cap de setmana del 16 i 17 de novembre a la capital de l’Alt Urgell. La Federació d’Escudelles, Ranxos i Sopes Històriques de Catalunya (FERSHC), juntament ambi la Confraria de Sant Antoni Abad com a amfitrions, organitzen una nova edició de la seva trobada anual, un esdeveniment que, en temps de menjar ràpid i precuinat, vol posar en valor els àpats de cullera i cuinats a foc lent i que manté viva una tradició centenària que està documentada des del segle XV.
La festa gastronòmica aplegarà els dotze municipis d’arreu de Catalunya que formen part de la federació. També hi participaran tres sopes convidades: l’escudella de Sant Antoni d’Andorra la Vella, l’escudella de la Germandat de Sant Sebastià de Sant Julià de Lòria, també del principat, i d’Itàlia la Paniccia di Varallo de Piemonte, una sopa caritativa que data de l’any 1799.
La Trobada anual de d’Escudelles, Ranxos i Sopes Històriques s’estendrà durant el cap de setmana, amb tast popular però també amb activitats complementàries. El programa s’iniciarà el dissabte al vespre, amb una xerrada a càrrec de l’historiador urgellenc Lluís Obiols, a la Sala Sant Domènec. A continuació hi haurà música tradicional amb Ivan Caro i Elies Fernandez i ball a la sala polivalent de la zona esportiva.
El dia central serà el diumenge. A primera hora s’instal·laran les olles, peroles i calderes al passeig Joan Brudieu per cuinar amb foc de llenya les sopes i altres àpats de cullera. Per alleugerir l’espera, durant tot el matí s’ha programat un mercat artesanal, tallers i activitat infantils. A les 12.30h serà la benedicció de les calderes, i a la 13h es farà el tastet oficial i després el repartiment dels tastets (entre 5.000 i 6.000 racions) de totes les colles als assistents a un preu de 12 euros. Acabarà amb la tradicional rifa de la panera de la Trobada.
Les sopes històriques, origen medieval i caritatiu
Les sopes, ranxos i escudelles populars, moltes d’elles celebrades per les festes de Carnaval, es remunten almenys al segle XV. Algunes recerques històriques relacionen el seu origen amb un àpat generós i calòric abans del dejuni obligat per la Quaresma, recollint ingredients de totes les cases. Mentre que, segons altres fonts, eren un àpat que els senyors feudals o els convents oferien a les persones més necessitades del poble.
Recuperar aquest patrimoni cultural i mantenir viva la tradició és l’objectiu de la FERSHC. La federació està formada per dotze municipis de nou comarques d’arreu de Catalunya, on les menges tenen documentada una antiguitat d’almenys cent anys. Són Albons, Capmany, Castellterçol, Gelida, la Seu d’Urgell, Montmaneu, Ponts, Vergues i Vidreres, i també Rialp, Talarn i Isona, els tres municipis que s’han incorporat aquest mateix mes a la federació; van participar a la trobada de Vidreres l’any passat com a colles convidades, i enguany ja ho faran com a membres de ple dret.