Joaquim Tristany (Mataró, 1926), el compositor que va renovar i rellançar la modalitat de la sardana revessa, ha mort aquest dissabte 5 de juny a Mataró als 95 anys. Tristany va presidir durant 15 anys la Federació Unió de Colles Sardanistes de Catalunya (UCS), on va treballar per dignificar les colles i estandarditzar els concursos. La seva tasca marcà de forma profunda i decisiva el món de la sardana esportiva.
De formació musical autodidacta, Tristany va crear més de 300 sardanes revesses, que són aquelles en què cal descobrir els compassos de curts i de llargs a través de la identificació de motius musicals concrets i diverses operacions matemàtiques. La peculiaritat de la seva obra resideix no només en haver-se focalitzat en aquest gènere, sinó també en haver desterrat les sardanes amb música desagradable i haver creat altres amb melodies i salts de caràcter més musical. Fins i tot, algunes de les seves composicions van ser arranjaments de tonades conegudes, una tasca que va influir sobre d’altres autors revessaires reconeguts, com Carles Santiago, Joan Manuel Paños o Dani Gasulla. La seva obra musical també contempla algunes sardanes tradicionals, com ‘Colles Repuntejant’, ‘Matadepera’ o ‘L’Anton revessaire’.

Tristany va ser el president de la UCS entre els anys 1970 i 1985, i durant aquesta etapa va treballar amb intensitat per estandarditzar els concursos i dignificar les colles. Com a sardanista, va formar part del grup Primavera a finals dels anys 1940 i de la Ilurenca durant els 1950, i va ser mestre de ball a la Repuntejant de Mataró.