Carrers i places del casc antic, monestirs medievals, pobles abandonats, masies, les ribes del riu i molts altres espais de valor patrimonial i natural d’arreu de Catalunya tornaran a ser l’escenari de diferents escenes del naixement de Jesús aquest Nadal. Els pessebres vivents segueixen en auge, i enguany es faran més de 120 representacions en una cinquantena de localitats. A més d’una arrelada tradició religiosa, els pessebres són en molts casos una reivindicació de la vida rural i d’uns oficis artesans pràcticament desapareguts.
Pujar per una pista forestal i arribar a la Masia de Castelló –en el terme de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant–, un poble habitualment abandonat però ara il·luminat i amb els seus habitants a les cases, treballant a la carbonera o cantant a la taverna. O recórrer el monestir de Sant Benet entre els pastors, els Reis Mags, la Verge i el nen Jesús, envoltats pels cants dels monjos benedictins i audioprojeccions que recreen l’ambient medieval.

El de la Masia de Castelló i el del Món Sant Benet són dos dels prop dels 48 pessebres vivents –associats a la Federació de Pessebres Vivents de Catalunya– que es podran visitar entre 6 de desembre i el 12 de gener. Són viatges al passat, sense necessitat d’un DeLorean, que conviden a  descobrir a la vegada el patrimoni cultural i natural. Per aquesta temporada, diversos pessebres han ampliat escenes, recorregut i dies, conseqüència del creixement que viu aquesta tradició a Catalunya. Així, presenten noves escenes el de Bàscara, que recupera l’escena amb els profetes; el de Massanet, que incorpora l’escena de l’esclopeter, ofici artesà propi de la vila que consisteix a construir sabates de fusta, o el de Premià de Dalt, amb una nova escena de dimonis. Altres, com el de Vila-Seca o el Sant Feliu de Llobregat, amplien el número de representacions.

Entre altres novetats, el pessebre vivent de Calonge, que es fa al voltant del castell medieval, celebra del 20è aniversari i per això ha preparat activitats sorpreses abans de les actuacions. I el pessebre de la Masia de Castelló ofereix enguany l’Experiència del Pessebre dels Estels: l’oportunitat a qualsevol persona de participar al pessebre com a figurant, treballant a la forja o a la carbonera, per exemple.

Més visitants i més jovent
L’edició anterior, més 119.000 persones van visitar alguna de les representacions dels  pessebres de la federació, cosa que va suposar un increment del 43%. Per aquesta temporada, es preveu continuar aquesta tendència creixent, ja que enguany s’hi han sumat a la federació les poblacions de Maçanet de la Selva, Sant Martí de Llémena, Calonge, Món Sant Benet, Cànoves i Salou.  

Lola Beltran, presidenta de la federació, explica que l’entitat continua apostant per vincular el jovent a aquesta tradició: “El repte és incorporar el jovent en la transmissió d’aquest patrimoni cultural, aconseguir que hi entrin les noves generacions, més preparades i més obertes als canvis que ens demana la societat”. Per aconseguir-ho, des de fa dos anys aposten per les noves tecnologies, amb una aplicació per a mòbil (que ofereix al visitant informació extra sobre el pessebre, les seves característiques i l’entorn paisatgístic) i la possibilitat de comprar on-line. Segons Beltran, la fórmula sembla funcionar i és atractiva per als joves, ja que l'any passat es van vendre 6.000 entrades per internet.

Consulta tots els pessebres vivents en aquest enllaç.