En el veredicte es destaca que la proposta Joventut, canvi generacional i relleu de l’associacionisme cultural català, presentada per  Nàcher, “contribuirà a entendre les causes que dificulten el relleu generacional en les entitats culturals i també l’emergència de noves formes i models associatius”. El jurat també ha valorat les eines metodològiques contemplades en la candidatura i l’obra publicada per Nàcher sobre aquesta qüestió.
Convocada per l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català, la investigació de la beca se servirà del buidatge de fons bibliogràfic, enquestes qualitatives, entrevistes a experts i membres associatius, i treball en clúster i panel. Una de les preguntes claus que es plantejarà l’estudi és saber si l’activisme cultural ha sofert una davallada, o bé si, per contra, la participació ara tendeix a canalitzar-se més enllà de l’associacionisme.

Els resultats de la recerca es publicaran en el Canemàs 25, que es publicarà el juny de 2023. Amb aquesta investigació, l’ENS desitja identificar aquelles bones pràctiques associatives que s’estan produint en el context pandèmic.

El jurat de la 5a Beca d’Estudi ha estat integrat de la presidenta de l’ENS Rosa Maria Provencio, el Jurat de la Beca d’Estudi Joan-Ramon Gordo, Pere Baltà, Guillem Carreras, Miquel-Àngel Essomba, Josep Fornés, Marta Rovira, Enric Saurí, Antoni Serés, Jaume Sobrevals, Joan Manuel Tresserras i Milagros Vallès.