La composició Unint els cors amb les mans, del compositor Xavi Piñol, va rebre la majoria dels vots directes del públic, que va omplir dissabte al vespre el Palau de Fires i Congressos de Tarragona. Nascut a Premià de Mar en 1978, Piñol que treballa de professor d’educació secundària, és també intèrpret de tible i ha estat vinculat a la Cobla Marinada durant vint anys. Entre els seus últims treballs destaquen Amb un xic de flow!, la sardana per a cobla i percussió corporal que va fer amb Santi Serratosa per al projecte Innovem, de Som Sardana, per introduir la sardana i la sonoritat de la cobla a l'ESO.
La composició guanyadora, que es va estrenar el de maig de l’any 2023, és una sardana d’encàrrec dedicada a la Francisca Rius i a en Francesc Sagrera amb motiu del 60è aniversari del seu casament. Piñol no va poder recollir el guardó perquè justament aquella matinada va néixer el seu fill Martí, i en el seu lloc el van recollir Francisca Rius i a en Francesc Sagrera.
El Premi Joves Talents, pensat per a fomentar i premiar les obres sardanistes d’autors menors de 30 anys, se l’ha endut el compositor i director Jofre Bardolet (Vic, 1999) per Mar i Alba, dedicada a dues germanes amigues de l’autor i que es va estrenar el passat octubre a Granollers. Establert actualment a Bèlgica, Bardolet és fundador i director artístic de la Camerata de Música Catalana. A més d’autor de sardanes, també ha compost l’òpera Ferides (2021) ola cantata La tortuga Paulova (2022) iva participar al programa de divulgació musical de TV3 Això no és una cançó, presentat per Ramon Gener.
El Premi de la Crítica ha estat pel músic, compositor i instrumentista de tible Xavier Ventosa, amb Arcàdia brillant, que va estrenar en el marc del Concurs de Composició ‘Mirant al Cel’ el juny de 2023. Ventosa, músic de la Jovenívola de Sabadell i director de la Banda de Cardona i de l’Escola Municipal de Música, a qui va dedicada la seva composició.
Els accèssits en les tres categories han estat per a Recercant somnis, de Santi Martínez, estudiant de 2n de Batxillerat a l’escola Lestonnac de Barcelona; Vallverdú, de la compositora tarragonina i tiblaire de la cobla Maricel Anna Abad, i Al galop del temps de Lluís Alcalà, instrumentista de tenora i integrant de la cobla Mediterrània.
Estrena de l’espectacle ‘Trifàsic’
Com és habitual, l’esdeveniment ha tingut el doble format de final i de concert. En una primera part, les cobles Reus Jove i la Sant Jordi-Ciutat de Barcelona van interpretar les vuit sardanes finalistes, sortides de les votacions dels oients al llarg de diverses eliminatòries per les ràdios locals i els vots a la web específica del concurs (www.lsda.cat). En la mitja part, el públic assistent va votar per la seva sardana preferida.
I després de la votació el públic va poder gaudir de l’estrena de Trifàsic, una producció de Som Sardana i el festival So de Cobla, escrita i dirigida per Xavier Pagès-Corella, que fusiona la guitarra elèctrica d’Arnau Tordera, la sonoritat de la cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona i la percussió de Joan Torras.
Pròxima edició, a Figueres
En els parlaments, el portaveu de Som Sardana, Joan Pons, va destacar la qualitat musical de les obres rebudes en aquesta edició del concurs i, sobretot l’alta participació per part dels compositors joves, fet que ha de servir per assegurar la presència de la sardana dins el panorama cultural català. Va recordar que cada any les peces guanyadores del Premi Popular i els seus autors passen a programar-se en nombroses ballades, aplecs i concursos de sardana esportiva. El president de l’entitat, Xavier Tresserras, va anunciar el lloc i dia de la pròxima edició de La Sardana de l’Any: el teatre Jardí de Figueres, el dissabte 17 de maig del 2025.