Algunes recerques històriques relacionen l’origen dels ranxos amb un àpat generós que els senyors feudals oferien per agafar forces just abans de l’època de dejuni i abstinència de Quaresma i compensar-los de la misèria. Segons altres, aquesta “sopa dels pobres”, la donaven els convents i les grans mansions a les persones més necessitades del poble. Sigui com sigui, hi ha sopes documentades des del segle XV. I avui, set segles després, la Federació d’Escudelles, Ranxos i Sopes Històriques de Catalunya (FERSHC) manté viva la tradició amb una trobada anual, que enguany arriba a la X edició i que acollirà el municipi de Vidreres (La Selva), una de les poblacions que formen part de la FERSHC, el 18 i el 19 de novembre, amb la participació de 14 municipis vinguts de Catalunya, Catalunya del Nord i Itàlia.
De fet, tot arrenca l’any 2005, quan, en ocasió del 150è aniversari de la Confraria de Santa Llúcia de Gelida, es va organitzar una trobada de menges tradicionals i històriques de Catalunya. Allà es van agrupar diverses associacions, que vuit anys després, es van citar justament a Vidreres per fer una segona Trobada d’Escudelles, Ranxos i Sopes de les colles històriques de Catalunya. I amb l’excepció del 2020, s’han fet trobades anuals fins a arribar a aquesta desena edició. Les diferents colles de cada població presentaran els plats tradicionals locals al municipi selvatà.
El programa de la trobada: tastos i xerrades
La X Trobada arrencarà dissabte, 18 de novembre al matí. Es podrà visitar l’exposició del Ranxo de Vidreres durant tot el dia al bar del Casino La Unió. D’11 h a 13 h, hi haurà les Festes del Ranxo, organitzades pel Grup d’Esplai Vidrerenc, a la plaça de l’Església. I durant tota la tarda, es podrà gaudir de l’exposició de la Federació d’Escudelles, Ranxos i Sopes Històriques de Catalunya a la plaça de Lluís Companys de Vidreres.
A les 17 h comença el corpus teòric de la trobada, amb una xerrada-debat titulada Els àpats tradicionals podrien esdevenir Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO?, al teatre Casino La Unió. Els ponents seran Àngel Morillas (consultor sobre les candidatures a Patrimoni Mundial
de la UNESCO); Rafel Folch Monclús (Tècnic del Servei de Recerca i Protecció de la Direcció General de Cultura Popular); Rubèn Gaón (president de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya) i Xavier Tresserras (president de la Confederació Sardanista de Catalunya).
A les 19 h, també al Casino, es farà la xerrada-debat La figura de la dona en el món dels ranxos, i tot seguit, un concert a càrrec de l’Orquestra Limoncello.
Diumenge, matinar per tastar els plats
El plat fort, culinàriament parlant, serà diumenge. La festa arrencarà a les 6 del matí amb l’elaboració de les Escudelles, Calderades, Ranxos, Sopes i Paniccia, a la plaça Lluís Companys. I a les 10h hi haurà la benvinguda institucional a la X Trobada d’Escudelles, Ranxos i Sopes Històriques al Teatre Casino la Unió. I després de la projecció de la pel·lícula sobre el Ranxo de l’any 1933, d’Agustí Fabra i Bofill, serà el moment per a una altra xerrada-debat: Importància de les Escudelles, Calderades, Guixes, Ranxos, Sopes a Catalunya i per què han de ser Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO. En aquest cas, hi participen Abraham Simón (cuiner i divulgador de gastronomia tradicional); Jaume Fàbrega (historiador, consultor, escriptor i professor universitari de gastronomia); Judit Pujadó (editora a edicions Sidillà i autora de Catalunya Bull), i Nuri Lladó (professora de cuina i autora de llibres de receptes de cuina tradicional catalana).
I a partir de les 11 h, es podran tastar les sopes amb els bols commemoratius de la trobada, que inclou tastets de totes les colles a un preu de 10 euros. A les 13 h serà el tastet oficial amb totes les colles: Albons, Castellterçol, Capmany, El Soler (Catalunya del Nord), Gelida, Isona, la Seu d’Urgell, Montmaneu, Ponts, Rialp, Talarn, Varallo (Itàlia), Verges i Vidreres.