El divendres 18 de juliol el Cor Jove Nacional de Catalunya (CJNC) arriba a Vic per celebrar el seu habitual encontre formatiu d’estiu. La trobada marca l’inici d’una nova edició –la dotzena– d’aquest singular cor, de dos anys de durada i integrat per trenta joves cantaires, que vol servir de plataforma per als nous talents corals del país. Mireia Barrera, que ja va dirigir la formació en l’etapa anterior, repeteix de nou en el càrrec.
 Vic i durant una setmana, els joves cantaires treballaran diversos aspectes de la tècnica vocal i musical i prepararan el repertori que presentaran en una breu gira com a cloenda de l’encontre. Enguany, comptaran amb la col·laboració del pianista David Male i de Conxita Garcia, directora del Cor del Gran Teatre del Liceu entre 2015 i 2021, com a directora convidada. Amb ella treballaran alguns dels cors més cèlebres dels grans títols de l’òpera, com Nabucco de Verdi, Carmen de Bizet, Don Pasquale de Donizetti, La flauta màgica de Mozart o Els mestres cantaires de Nuremberg de Wagner.

A banda d’aquest repertori, amb Mireia Barrera prepararan un altre bloc, dedicat a la música de compositors catalans contemporanis, amb “peces que s’han sentit i s’han interpretat molt poc”, explica la directora. El programa inclou La Arboleda, una peça per a piano i cor de Salvador Brotons i amb text d’Octavio Paz; dues cançons populars arranjades per Albert Ginovart; O vos omnes de Pau Casals; Cançó de bressol de la Cesca, de Feliu Gasull, i els tres Parenostre de Rafael Ferrer Fitó, dedicats a la fe, l’esperança i la caritat. També hi haurà una estrena, el Tríptic del Marquet, una obra que Benet Casablancas va escriure el 2024 sobre textos del poeta sabadellenc Josep-Ramon Bach.

“Com a Cor Jove crec que hem de donar prioritat a la música d’autors catalans”, explica Barrera. I amb aquest programa explica que la intenció és doble: “Que els joves coneguin aquest repertori, que a la vegada és un repte, perquè algunes d’aquestes peces són difícils i algunes probablement no les han cantat mai. I també donar-lo a conèixer al públic, perquè és una música molt poc cantada i totalment desconeguda”.

Concerts
El CJNC presentarà aquesta proposta al públic a l’Auditori del Fòrum Berger Balaguer de Vilafranca del Penedès, el dia 25 de juliol (21h) i al Petit Palau del Palau de la Música de Barcelona, l’endemà (19.30h). A més, la formació també participarà en el festival Choralies de Vaison-la-Romaine, en la Provença francesa: el dijous 31 de juliol actuaran juntament amb la Camerata Varsovia, sota la direcció de Mireia Barrera, i el 7 d’agost participaran en la clausura del festival, amb altres cors joves nacionals (procedents del País Basc, França i Països Baixos), en aquesta ocasió dirigits per Yuval Weinberg.

12a edició del CJNC
La nova edició del cor està formada per trenta joves cantaires, d’entre els 18 i els 28 anys. Alguns repeteixen de l’edició anterior, però en general és un cor renovat i l’encontre d’estiu és la primera ocasió en què es trobaran tots junts. “És un gran repte, perquè és un grup que no hem cantat mai junts i fem un repertori difícil o molt difícil. El nivell d’exigència és molt alt, perquè vull donar-los l’oportunitat de treballar amb rigor i que coneguin repertoris nous”, afirma Barrera. “I tot això ho hem de fer en un període de temps molt curt, assagem només en sis dies i després ja fem concerts, és molt accelerat i molt intens”.

Si l’etapa anterior Mireia Barrera va apostar per un enfocament interdisciplinar (amb la col·laboració de Perejaume i de l’IT Dansa de Barcelona), per aquesta edició vol continuar en aquesta línia. “Aquest estiu no, perquè ja teníem compromès anar a França, però pels pròxims encontres vull intentar mantenir la idea de col·laborar amb artistes d’altres disciplines”, per tal d’oferir als joves una visió artística més enllà de la pròpiament musical.