Els jocs i deports tradicionals ompliran les places i els carrers durant tot el dissabte i diumenge al matí de setmana, amb ocasió de Reus Juga, una doble cita que conjuga el Festival de Jocs Tradicionals de Catalunya i la Trobada Internacional de Bitlles de Sis. La Coordinadora Intercomarcal de Bitlles/Birles i la Federació Catalana de Joc Tradicionals han programat campionats, demostracions, mostra de materials i tallers que convidaran a tothom, no només als infants, a jugar.
Un dels plats forts del festival serà l’oportunitat de “tornar a veure un partit de pilota a mà al carrer, que no se’n veia cap des del segle XIX”, destaca Jordi Torrente, president de la Coordinadora. Al joc de pilota a mà o pilota al carrer s’hi juga de forma similar al tenis, els equips s’enfronten amb una xarxa pel mig però fent servir la mà en comptes de la raqueta. Torrente explica que a Catalunya va ser un joc molt popular durant segles –de fet, encara el podem trobar a les plaques de molts carrers arreu del territori, i no es refereixen precisament al futbol–, “però es va perdre completament, i avui dia només es manté al País Valencià i al País Basc, en la modalitat de frontó”.

El dissabte a la tarda, al carrer de Santa Anna, hi haurà una partida d’exhibició, amb jugadors procedents de la Càtedra de Pilota Valenciana i de la Casa València de Barcelona, i després tothom tindrà l’oportunitat de fer un tast amb un taller que ensenyarà com preparar la mà i picar la pilota.

El festival també portarà a Reus un altre deport tradicional poc conegut: el bòlit, o bèlit. Aquesta disciplina, que guarda amb similituds amb el beisbol però amb un cilindre de fusta en lloc de pilota, també va ser molt popular i estava molt estesa, però avui ha desaparegut a bona part del país, a excepció de llocs com Girona, on des de l’any 2005 l’Associació Cultural Va de Bèlit va recuperar-lo al barri de Sant Narcís.

Reus, capital mundial de les bitlles de sis
La VI Trobada Internacional de Bitlles de Sis reunirà a Reus jugadors d’arreu de l’Estat i d’Europa i mostrarà deu variants d’aquesta modalitat provinents d’Astúries, Burgos, Osca, València, Castelló i Catalunya i també del sud de França. Torrente explica que en aquests indrets “la forma de jugar és molt similar, la diferència està en la forma i mida de la pilota i la distància de tir, però en tots la finalitat és la mateixa: tirar a terra cinc bitlles i deixar una dreta”.

La Trobada vol servir compartir experiències i enfortir els lligams entre tots els participants i les associacions, i sobretot donar a conèixer de prop les bitlles i els jocs tradicionals al territori. El president de la Coordinadora reconeix que les bitlles de sis són un joc molt practicat –amb uns quinze mil jugadors a Catalunya associats a un club o a un altre– però a la vegada és molt desconegut. “Cada cop més s’està estenent més i molts municipis l’inclouen en el programa de les festes majors, però encara falta més difusió per part dels clubs, de la gent que ho practica, i promocionar-lo a un nivell municipal i supramunicipal, i de la Generalitat”

El perfil majoritari del jugador continua sent home d’uns cinquanta anys, però cada cop més dones i més joves s’animen a practicar-lo. “Les bitlles s’estan rejovenint, fins al punt que poden jugar avi, pare i fills, o àvia, mare i filla en un mateix equip, de manera que acaba sent un joc intergeneracional”.

Consulteu el programa en aquest enllaç.