Castellers, grallers, sardanistes, geganters... el món de la cultura popular està organitzat des de fa temps, aprofita sinergies entre colles i associacions i projecta una imatge potent. En el cas del joc tradicional, però, no hi havia punt de trobada entre les federacions que hi ha arreu del país, de manera que era gairebé impossible tenir una radiografia del joc tradicional a Catalunya, malgrat la seva importància. Per donar resposta a la necessitat de coordinació i per fer més visible aquest patrimoni, ha nascut la Federació Catalana de Joc Tradicional. La presentació oficial es va fer a Reus, en el marc de la Capital de la Cultura Catalana 2017.
Les bitlles, el bèlit, el tir amb fona o la morra són jocs molt arrelats a casa nostra, “però escassament visibles, tant a les escoles com als mitjans de comunicació, i també a les administracions. És per això que hem decidit unir forces per donar un impuls a aquest gran patrimoni, socialitzar-lo i fer que els catalans se’l facin seu”, explica a Tornaveu en Víctor Baroja, de la Companyia de Jocs l’Anònima, que presideix la Federació Catalana de Joc Tradicional. Aquesta federació ja compta amb set membres, i ha nascut després que “la Generalitat ens hagi donat l’impuls necessari per crear la federació, perquè necessitàvem tenir un interlocutor amb l’administració i alhora un ens coordinador de totes les activitats per poder tenir una radiografia precisa del joc tradicional a Catalunya”, afegeix el nou president. Reconeix que les entitats que promocionen el joc tradicional “estem molt disperses en el territori i no tenim un pla de promoció eficaç, però tenim camp per córrer a les escoles i els mitjans de comunicació”.
El repte és tenir una “agenda comuna i una projecció pública”, avança en Víctor Baroja, que remarca que cada federació tindrà autonomia pròpia amb els seus campionats, però que es trobaran uns cinc cops a l’any en aplecs de gran format. El proper que hi ha al calendari és el primer cap de setmana de juny, a Girona, quan tindrà lloc el campionat del món de bèlit.