El dissabte 25 de gener al matí, el bestiari festiu català se suma als actes de celebració dels mil anys de la fundació del monestir de Montserrat amb una jornada festiva que reunirà dracs i dragonets, quimeres, lleons, mulasses, cabrons, salamandres, etc., i més de quatre-cents voluntaris d’entitats de bestiari arreu del país. La trobada vol reforçar el lligam entre la muntanya més emblemàtica de Catalunya amb la cultura catalana tradicional i el patrimoni cultural, i mostrar la riquesa i vitalitat de la imatgeria festiva popular del país.
El programa començarà a les 10 hores amb la plantada de Bèsties a la plaça de la Creu. Després d’una ofrena a la Mare de Déu a l’Església Monestir, al migdia les colles sortiran en cercavila de la plaça de la Creu fins a la plaça de Santa Maria, on faran una ballada conjunta de cloenda.
La Federació Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya va establir, en un inici, un límit de vint participants, però finalment, gràcies a la bona acollida de la iniciativa, la trobada reunirà una quarantena d’entitats federades. Estaran presents bèsties de la ciutat de Lleida i de tres barris de (Drac Capallà d’Horta, Quimera del Carmel i Sagresaure), i també dracs, mulasses i altres figures procedents del Penedès, el Garraf, Baix Camp, Alt Camp, Bages, Osona, Anoia, Maresme, el Barcelonès, Baix Llobregat, Baix Ebre, Montsià i la Cerdanya. El bestiari del País Valencià estarà representat pel Botafocs de Castelló, i l’amfitrió serà elDrac Olivé d’Olesa de Montserrat, un símbol de la resistència davant l’exèrcit invasor durant la guerra del francès.
Montserrat: ‘1000 anys – 1000 activitats’
La Trobada de Bestiari Festiu forma part d’un ampli programa d’activitats que Montserrat ha desplegat per celebrar el Mil·lenari al llarg de quinze mesos, des del passat 7 de setembre fins al 8 de desembre del 2025. En aquest calendari, s’han previst prop de 25 dies de manifestacions culturals catalanes, amb la col·laboració i complicitat de les colles i entitats de cultura popular. Així, l’Agrupament d’Esbarts Dansaires organitzarà el cap de setmana del 15 i 16 de març una mostra de moixigangues una ballada de diferents esbarts a diferents indrets de la muntanya; el darrer cap de setmana de març serà el torn de l’Associació Catalana de Puntaires i el 13 de juny de la Federació Catalana dels Tres Tombs, entre d’altres.