Balanç, diagnòstic, projecció. Tota assemblea és una excel·lent oportunitat per recordar el passat recent d'una entitat, identificar les principals fortaleses i mancances del present, i sospesar les principals línies d'actuació que s'han d'afrontar en el futur. Un exercici d'allò més democràtic, i més encara quan es compta amb una participació molt àmplia dels associats que la conformen, com va ser el cas de l'Assemblea General de l'Ens de l'Associacionisme Cultural Català (ENS), celebrada ahir al vespre a la seu de l'entitat. En aquesta, Rosa Maria Provencio va ser escollida per unanimitat com a presidenta de l'entitat durant el mandat 2019-2023. La fins ara presidenta de l'Associació Catalana de Puntaires (ACP) i tresorera de l'ENS prèn el relleu de Josep Viana, que ha ostentat la màxima responsabilitat de la confederació des de 2015.
Seguint en l'àmbit corporatiu, l'Assemblea va aprovar la incorporació com a federació associada de l'Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l'Ebre i la renovació de la Junta Directiva de l'Ens, que estarà completada per representants de la Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya, la Confederació Sardanista de Catalunya, l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya, l'Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, la Federació Catalana de Pessebristes i la Federació Catalana de Societats Musicals.

 2019: any de propostes consolidades i noves iniciatives

L'ENS afronta el 2019 amb la voluntat de seguir consolidant els projectes desenvolupats els darrers anys i crear noves propostes transversals, beneficioses pel conjunt de l'associacionisme cultural. Així, d'entre els primers, destaquen la participació en la 14a sessió del Comitè Intergovernamental per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial, la celebració dels III Premis Antoni Carné de l'Associacionisme Cultural Català, el cicle La Conferència de l'Ens, i la publicació de dos volums de la revista Canemàs, un dels quals presentarà les conclusions de la 3a Beca d'Estudis de l'Associacionisme Cultural Català, dedicada a la participació de les dones en les entitats culturals.

Com a novetats, la Junta Directiva de la confederació va presentar la Trobada Internacional d'ONGs Ibèriques Acreditades per a la Convenció per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial, prevista a Barcelona el 30 i 31 de maig; el cicle 'Cultura popular: tradició i modernitat', que constarà de sis sessions celebrades a l'Ateneu Barcelonès; la creació d'un canal Telegram per a informar sobre les notícies publicades al digital Tornaveu; i la col·laboració amb la tasca desenvolupada per la Xarxa Antirumors, amb l'objectiu de fomentar la perspectiva intercultural en el conjunt de col·lectius de cultura popular.

Els discursos de les presidències

"Representar l'ENS -va confessar Provencio en el primer discurs com a presidenta- és un gran honor però també una responsabilitat davant totes les federacions de cultura popular i les autoritats del país". Un dels reptes prioritats del mandat 2019-2023 serà aconseguir "aglutinar la cultura popular, fer pinya per tal que tots ens coneixem millor". Per aconseguir-ho, espera comptar amb una Junta "oberta, disposada a treballar, on cadascú compleixi un paper i tothom sigui capaç de treballar en equip". A escassos dies per a la commemoració del Dia de la Dona Treballadora, Provencio també va destacar que les federacions encara tenen molta feina a fer en la incorporació de les dones en les Juntes Directives.

Com a cloenda de l'Assemblea General, Josep Viana va adreçar unes paraules de comiat a tots els assistents. El president sortint va voler fer un agraïment generalitzat a totes les persones que "m'han permès desenvolupar aquest càrrec". Viana va tenir un reconeixement individualitzat per les figures de l'Antoni Carné, el recentment traspassat Josep Rafecas, l'assessor de l'Ens Pere Baltà, el director de publicacions Joan-Ramon Gordo i l'equip de comunicació, i també per a "les nostres famílies, perquè sense la seva ajuda no ens podríem dedicar com ho fem a les nostres activitats associatives".