La 22a edició de la Trobada Nacional de la festa dels Tres Tombs espera aplegar més de 70 carros i carruatges i 300 cavalls, egües i mules, i més de 50 municipis associats a la federació, que desfilaran en una cercavila multitudinària pels carrers de Rubí. Unes xifres que la converteixen en la festa d’animals més gran de Catalunya i que venen a demostrar que la tradició està ben viva.

Els animals (sobretot els que antigament ajudaven a fer tasques al camp) tornaran a ser els grans protagonistes durant el primer cap de setmana de maig, i convertiran els carres de Rubí en un museu viu del món traginer i pagès.

El preludi a la festa serà divendres 3 de maig al vespre amb la celebració de l’eucaristia a l’església de Sant Pere en honor al patró dels animals. Dissabte al vespre es donarà la benvinguda als assistents a la plaça del doctor Guardiet, càrrec del president de la Societat de Sant Antoni Abat de Rubí, Manel Bamala i Royo, el bandeder Manuel Acebedo i els cordonistes Maria Josep Boix i Sandra Martínez, i les autoritats faran la tradicional recepció.

El plat fort de la festa serà diumenge 5. Després de l’esmorzar del traginer, a la masia de Can Serra, començarà (a les 11.30h) la cercavila des de l’avinguda La Llana, que recorrerà els carrers de la localitat. Hi desfilaran tots els carros, carruatges i cavalleries, guarnits amb les seves millors gales, i acompanyats pels davanters d’honor i les bandes de l'Associació Musical Sant Feliu, l'Agrupació Cabrera d’Anoia i la Banda Triangle de Sants. A mig camí, com és tradició, es farà la benedicció, per acabar amb un dinar de germanor a la masia.

Els actes de diumenge es completaran amb un seguit d'activitats paral·leles, com una visita guiada al Museu Etnogràfic Vallhonrat, el concert de Tres Dives i Tres Tenors (que interpretaran cançó popular catalana i d’arreu, napolitanes, sarsuela i òpera) i una fira d’alimentació a la plaça de Catalunya.

La trobada nacional de Rubí coincidirà amb el 160 aniversari de la festa dels Tres Tombs a la ciutat, on la tradició compta amb un gran arrelament i seguiment popular, tant que fins i tot és coneguda com a “festa major d’hivern” (perquè habitualment es fa al mes de gener).

Consulta el programa de la festa en aquest enllaç.