Milers de persones visiten cada dia el Museu Picasso, Park Güell o la Sagrada Família. Però la identitat i la història de Barcelona no es troben només en els seus museus o monuments. També estan en els establiments històrics, que resisteixen (o no) a la invasió de les franquícies i a la globalització. Donar a conèixer alguns d’aquests locals històrics, molts d’ells desconeguts pels propis barcelonins i barcelonines, és l’objectiu de la conferència que oferirà el president de l’AEE, Josep Maria Roig, el proper 8 de maig (19h) a la seu de l’Ens.
Al barri gòtic, l’emblemàtica i gairebé bicentenària botiga El Ingenio (del seu taller van sortir molts dels capgrossos, gegants i altres criatures de cartó pedra que desfilen a les festes de Catalunya) va reobrir les portes a finals del 2018 després d’estar un any tancada per motius econòmics. Com que la seva història va sortir a diversos mitjans, aquest és potser un dels locals emblemàtics més coneguts de Barcelona. Però a la ciutat hi ha nombrosos comerços de teles i teixits, d’espardenyes, guanteries, camiseries, cereries, farmàcies, orxateries, bodegues o bars (fins i tot botigues de parallamps), que conserven l’arquitectura, el mobiliari i la decoració original, així com moltes històries i records. Constitueixen un valuós patrimoni i formen part de la memòria i la identitat de la ciutat.
La propera Conferència de l’Ens ha convidat el vicepresident de l’AEE, Josep Maria Roig, per tal de donar i conèixer i reivindicar aquest valuós patrimoni. Aquesta entitat treballa per defensar aquestes botigues, més enllà de la façana, protegint la seva activitat, els productes tradicionals i el servei al veïnat, davant la globalització i la lògica del mercat, que han engolint aquests establiments singulars i convertint els centres històrics de les ciutats en fotocòpies que es repeteixen per tot el món.
A la conferència també es presentarà el nou llibre ‘Emblemàtics Barcelona. La guia dels establiments emblemàtics’, una obra bàsicament visual, que retrata, a partir de les fotografies d'Esteve Vilarrúbies i els dibuixos de Joan Bueno, un centenar dels locals emblemàtics que podem trobar a la ciutat. Impulsada per l’AEE i editada pel Fons d'Imatges del Comerç de Catalunya, es tracta d'una guia trilingüe (català, castellà i anglès), per tal d'arribar tant als barcelonins com als turistes.
L’entrada a la conferència és gratuïta fins a completar l’aforament. Us hi podeu inscriure prèviament enviant un correu a info@ens.cat o trucant al telèfon 93 269 10 42.
La Conferència de l’Ens compta amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona.