Els Premis Capital de la Sardana són el reconeixement més alt per a personalitats i entitats del món de la sardana, a qui se’ls reconeix la tasca d’enaltiment i defensa d’aquesta dansa. Un dels protagonistes de la gala d’enguany serà el grup musical “The Tyets“, que a més d’estrenar l’arranjament que ha fet el músic i compositor Enric Ortí de la cançó Coti x Coti, serà un dels premiats per haver incorporat la sonoritat de la cobla a una cançó que ha aconseguit més de divuit milions de reproduccions a Spotify.
Premis a la continuïtat
L’Agrupació Folklòrica Amunt i Crits, l’Agrupació Sardanista Roure, el Grup Sardanista Riallera i el Concurs de Colles de Terrassa rebran un reconeixement pels seus setanta-cinc anys de vida.

El Concurs de Revesses de Terrassa, l’Agrupació Sardanista Igualada, el Foment Sardanista Vendrellenc, el Grup Sardanista Montserrat, l’Aplec de Flaçà, l’Aplec de Llançà, l’Aplec de Peralada, l’Aplec de Premià de Mar, l’Aplec de Terrassa i el Concurs d’Òdena seran reconeguts per la celebració dels cinquanta anys.

Premis a la dedicació
M. Antònia Fernàndez López rebrà el premi a la dedicació per la seva tasca dins del món sardanista i la col·laboració en molts dels actes de la Confederació Sardanista.

Montserrat Mauné Roca, presidenta del Foment de la Sardana Pep Ventura de Figueres i impulsora, entre d’altres, de la catalogació i digitalització de l’arxiu del Foment de la Sardana, també rebrà el premi en aquesta categoria.

Iniciatives renovadores
“The Tyets” rebrà el premi a la iniciativa renovadora per l’impuls de la sardana tant a escala nacional com internacional, amb el reconeixement dels discs d’Or i Platí de Spotify, a on acumulen més de divuit mil reproduccions.

Jordi Arbiol Tormo també serà reconegut en aquesta categoria per la posada en marxa, gestió i desenvolupament del campionat de revesses per internet “Sardanigma“.

Premi a la promoció i difusió
El Foment de Girona rebrà el premi a la promoció i difusió per incloure l’ensenyament de la sardana a la proposta cultural que ofereixen al Barri Vell de Girona per fomentar la cultura dels Països Catalans.

Premi a la promoció musical
La Societat d’Artistes i Intèrprets serà reconeguda pel seu suport a la música de cobla amb beques per a instruments de cobla al Conservatori de Girona i subvencions a l’edició de la Fonoteca de la Ciutat de Girona, a Sabadell Més Música entre altres.

Mitjans de comunicació
Les iniciatives de comunicació premiades són el programa radiofònic “Renaixença“ de Ràdio Castellar per 2000 programes, el “Tot Sardana“ de Ràdio Estel per 1500 programes i el Diari Segre pels vint-i-cinc anys de la publicació de la pàgina setmanal d’informació sardanista “Sardanejant”.

Premi a la recuperació històrica
L’Agrupació de Colles Sardanistes de les Terres Lleidatanes rebrà el premi a la recuperació històrica pel projecte “Sardanistes de Ponent”, que té com a objectiu recuperar i preservar la memòria de sardanistes veterans del món de les colles.

Medalles al Mèrit
Tomàs Manyosa rebrà el reconeixement al Mèrit de la Dansa per la seva trajectòria en el món de la dansa i la música tradicional, respectant-ne sempre el rigor i defensant-ne el concepte.

Martí Camós rebrà la medalla al Mèrit Musical per haver dedicat tota una vida al món de les cobles com a intèrpret de tenora, saxo, clarinet i piano.

Jaume Nonell rebrà la medalla al Mèrit Sardanista per la seva dedicació durant més de cinquanta anys al món de la sardana.

Sant Cugat del Vallès, Capital de la Sardana 2023
Sant Cugat va encetar la seva capitalitat el passat 18 de març presentant més de quaranta activitats sardanistes, que tindran l’acte de cloenda el pròxim 10 de març. Serà aquí quan es passarà el relleu a la capital de la Sardana 2024, que l’ostentarà Manresa, i Olot ho serà el 2025. En aquesta data també es farà pública la capital de la Sardana 2026.