Si hi ha un element recorrent en el món de la cultura popular, és el menjar. Són moltes les festivitats i celebracions que associem amb un aliment en concret, i és que el menjar ens acompanya a pràcticament totes les festes i rituals. Un exemple d’això és la celebració de la Quaresma, un període marcat per diverses menges, des del bacallà fins a la botifarra d’ou passant per les sopes.
Una de les federacions que ho coneix millor és la Federació d’Escudelles, Ranxos i Sopes de Catalunya (FERSC). Aquesta federació engloba diverses entitats que cada any preparen grans olles que bullen a les places per oferir un àpat calent i col·lectiu, entre altres dies, el dimarts de Carnaval. L’origen d’aquests ranxos i sopes és incert. En alguns casos se’ls atribueix un origen medieval, com a treva entre atacants i atacats o com a festa per enaltir el poder feudal vers el poble. En el món de la cultura popular, el significat més acceptat és el que els relaciona amb la sopa dels pobres, un àpat amb carn que rebien els pobres a les portes de convents i mansions abans de Quaresma.

Les escudelles, ranxos i sopes s’elaboren a les places dels pobles de diverses poblacions durant els dies de Carnaval i és una de les celebracions més tradicionals del nostre país. És costum cuinar amb foc de llenya en grans olles, però cada municipi ho fa amb la seva pròpia recepta.

Són moltes les poblacions que enguany tornaran a preparar les sopes el pròxim dimarts 13 de febrer, el dia de Carnaval. Alguns exemples són Verges, Capmany, Rialp, Talarn o Isona. Aquestes tres últimes estan iniciant els tràmits per entrar a la Federació.  A continuació en destaquem algunes.

El Ranxo de Capmany, l’únic ranxo que es menja per sopar
A Capmany, a la comarca de l’Alt Empordà, el ranxo està documentat de l’any 1763. La celebració és una mica diferent de la resta de poblacions, ja que en aquest cas es menja al vespre. Enguany, el dimarts 13 de febrer a partir de les 9 del matí es reuniran les cuineres i ajudants que prepararan el ranxo. Al llarg del matí es repartirà l’esmorzar de truita de cansalada blanca i botifarra. A les 14:00 es farà una arrossada popular per agafar forces. A partir de les 17:30 hi haurà animació dels Grallers d’Espolla i les sardanes amb la cobla Foment del Montgrí. És a les 19:00 quan es repartirà el ranxo i seguidament es farà el gran ball de disfresses.

Consulta el programa

La Sopa de Verges
A Verges, al Baix Empordà, el dimarts de carnaval se celebra amb la Sopa de Verges des del segle XIV. És un àpat que es cuina a la Plaça Major a partir de les 7 del matí a càrrec de l’Associació la Sopa de Verges. El pròxim dimarts 13 de febrer, a 2/4 de 9 del matí, es farà l’esmorzar de la sopa. A les 11:00 hi haurà l’espectacle infantil a càrrec de “Fefe i companyia” i seguidament concert amb “Obssesion Band”. A les 14:00 del migdia es repartirà la Sopa de Verges a la Plaça Major. Per tancar la celebració, a 2/4 de 4 de la tarda es farà l’audició de sardanes amb la cobla “La Vila de la Jonquera”.

Consulta el programa

Festa de la Caldera de Montmaneu, una sopa que es menja el diumenge previ a Carnaval
A Montmaneu, a la comarca de l’Anoia, el carnaval se celebra amb l’elaboració de la Caldera el diumenge previ a Carnaval, una festa documentada des del segle XIV.

Enguany la celebració s’escau amb el diumenge 11 de febrer. A les 8 del matí s’encendran els focs i començaran a bullir les calderes, a càrrec dels calderers de Montmaneu i del mestre calderer Sr. Josep Parera. A les 9 es farà l’esmorzar popular de pa amb tomàquet amb botifarra. A les 11:30 actuaran els Moixiganguers d’Igualada i els Castellers de Caldes de Montbui. A les 12 es farà la missa solemne a l’església de Santa Maria. A les 13:30 es nomenaran els calderers d’honor que enguany són els actors i humoristes Fel Faixedas i Carles Xuriguera. A les 14:00 es beneiran les calderes i es farà el repartiment entre tots els assistents. Per tancar la festa, a les 18:00 hi haurà l’espectacle “Festa grossa, 25 anys de penes i glòries” amb Fel Faixedas i Carles Xuriguera.

Consulta el programa

El ranxo de Ponts
A Ponts el dimarts de Carnaval es prepara el ranxo, l’escudella típica de les terres de Lleida, documentada des d’abans de 1875 i declarada patrimoni cultural i immaterial de Catalunya. Durant la vigília de l’àpat se celebra el “Lali-Lali”, una desfilada de tambors que anuncia pels carrers de Ponts que és el moment del recapte d’aliments per a l’escudella. Els veïns de la població donen voluntàriament tots els ingredients necessaris perquè l’endemà es pugui celebrar el gran dinar. Pròximament es publicarà el cartell d’enguany.

Festa de l’escudella de Castellterçol
A Castellterçol se celebra la festa de l’Escudella, documentada des d’almenys el segle XVI, sent una de les celebracions més antigues del municipi. Enguany els actes començaran el dimarts 13 a les 8:30 del matí amb l’esmorzar popular de l’Escudella. De 10 a 13 hi haurà diversos tallers temàtics com el taller de vidre bufat i vidre murano, el de llauneria tradicional, de confecció d’imants i de pintat de bosses. A les 13 es farà el repartiment de l’escudella. La festa comptarà amb dinamització teatral. L’organització de la celebració va a càrrec dels Escudellers de Castellterçol.

Consulta el programa

Ranxo de Vidreres
A Vidreres se celebra el ranxo, documentat des de 1895. Enguany les peroles començaran a bullir a les 6 del matí a càrrec de la Comissió del Ranxo. Quan faci una estona que estigui al foc, cap a les 9 del matí, es beneirà el ranxo. A les 11 hi haurà ballada de sardanes i a les 12 la tradicional subhasta del ranxo. Mitja hora més tard, a les 12:30, es farà la rua del Ranxo i Carnaval amb carrosses i comparses. A les 14:00 es farà el tastet oficial i tot seguit es repartirà el ranxo serà el plat central del dinar popular a partir de les 14:30. Per acabar la festa es farà el Ball del Ranxo i Pubillatge a partir de les 18 de la tarda.

Consulta el programa

L’arrossada d’Albons
A Albons, al Baix Empordà, el dimarts de Carnaval és festa grossa. L’activitat principal és un àpat col·lectiu que reuneix bona part dels habitants del municipi. Cada any l’Ajuntament d’Albons organitza una trobada que té l’arròs com a protagonista. A diferència dels altres municipis, a Albons se substitueix la sopa per l’arròs a la cassola. Enguany, el dimarts 13 de febrer estarà marcat pel gran àpat que es farà a les 13:00 al Recinte del Local Social. Els dies abans, la gent jove d’Albons passa casa per casa a buscar el material necessari per a fer l’arròs. Al llarg del matí es començaran a encendre els focs i a posar a punt els vint perols d’aram per a cuinar més de cent setanta-quatre quilos d’arròs de Pals. A més, durant el dia hi haurà activitats infantils arreu del municipi.

Consulta el programa

Temporada de sopes 2024
La temporada de les escudelles, ranxos i sopes històriques dura tot l’any, ja que hi ha diversos municipis que l’elaboren en altres dates més enllà de Carnaval, com a Gelida que la fan per Santa Llúcia o a la Seu d’Urgell per Sant Antoni. Jordi Presas, el president de la FERSC, afirma que cada vegada és més coneguda la tradició de les sopes històriques i que això fa que cada cop tinguin més visitants, sobretot de fora de les poblacions que les organitzen. La Federació es mostra optimista de cara a la temporada d’enguany i continua treballant per a presentar a llarg termini una candidatura a la UNESCO per tal que les escudelles, ranxos i sopes històriques siguin reconegudes com a patrimoni immaterial de la humanitat.