Quines polítiques de salvaguarda del patrimoni immaterial poden ser beneficioses per revertir els efectes del canvi climàtic? Entorn aquesta pregunta, el grup de treball de Patrimoni Immaterial i Canvi Climàtic de la ICH NGO Forum va consensuar onze directrius operatives. La declaració—aprovada el 28 de maig del 2024—ha estat traduïda al català i a l’aranès per l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català (ENS). Dimarts 1 d’abril (18 h) serà presentada a la seu de l’associació Amics per la UNESCO de Barcelona (c./ de Mallorca, 207).
La presentació consistirà en una taula rodona, que comptarà amb les intervencions d’Anna Boqué, membre de l’Institut Universitari de Recerca en Sostenibilitat, Canvi Climàtic i Transició Energètica (IU-RESCAT) i coautora de la recerca Reptes del fet casteller davant del canvi climàtic; Lluís Garcia Petit, consultor de patrimoni cultural i membre d’ICOMOS; i l’historiador i museòleg Albert Carreras, responsable d’acció cultural del Museu Terra.

Amb la tria d’aquests ponents, la taula abordarà tres temàtiques principals: els riscos i amenaces que el canvi climàtic està provocant en els col·lectius de cultura popular, quines metodologies holístiques implementar per la defensa de la biodiversitat i el patrimoni immaterial, i el compromís dels museus en l’educació per la sostenibilitat.

Rosa Maria Provencio recorda a Tornaveu que ja fa dotze anys (2013) que l’ENS va ser reconeguda per la UNESCO com a entitat acreditada per la Convenció per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial. La presidenta de la confederació exposa que amb «amb la publicació de la Declaració sobre Patrimoni Immaterial i Acció Climàtica renovem el compromís que vam adquirir amb la UNESCO». Provencio afegeix que «l’impacte de l’escalfament global en les nostres festes i tradicions és innegable. Des de l’associacionisme hem d’adaptar-nos a aquesta nova realitat i al mateix temps treballar per combatre-la».