Entre els anys 1979 i 1983 Francesc Candel va ser regidor de cultura i esports en l’Ajuntament de L’Hospitalet pel PSUC. Van ser els anys de la recuperació dels ajuntaments democràtics, un moment complex i convuls, ple de somnis i paranys. Candel va recollir l’experiència del seu pas per la política municipal en Un ayuntamiento llamado ellos, que va publicar el 1994 en castellà. Ara la Fundació Candel i Rúbrica Editorial presenten una nova i esperada edició, en llengua catalana.
Es tracta d’una versió esperada pel mateix Candel, perquè els exemplars d’aquella primera edició van desapareixer misteriosament dels aparadors i prestatgeries de les llibreries, a causa de poderosos interessos partidistes. Per això, poc abans de morir, l'autor va comunicar el desig de reeditar el llibre a la seva biògrafa, Esther Pardo (Els carrers de Paco Candel), i al president de la Fundació, Pere Baltà.Com comenta el poeta Carles Duarte en el pròleg, l’obra “ens capbussa de ple en aquell moment il·lusionant en què el franquisme anava quedant enrere i els partits democràtics assumien la gestió de les institucions. Un període convuls i complex, però carregat d’esperança”. I l’autor convida a endinsar-nos en “les circumstàncies excepcionals, farcides de somnis i paranys, d’un període decisiu”.
Duarte presenta a Candel, per sobre de tot, com un “gran novel·lista” i un “formidable escriptor”, i destaca el seu “talent excepcional per construir territoris fecunds de ficció, per imaginar i teixir històries que atrapen el lector i l’immergeixen en el món dels seus personatges, homes i dones amb caràcter, amb tremp, que ens commouen i ens interpel·len, que són autèntics i propers”.
La presentació es farà dimarts 23 (18.30 hores), a la Biblioteca Francesc Candel, amb aforament limitat, i també es retransmetrà en directe a través de zoom (codi d'accés: 879797). L’acte comptarà amb Carles Duarte, Esther Pardo i Pere Baltà.