Per les festes de Santa Eulàlia de Barcelona, El Born Centre de Cultura i Memòria tornarà a ser un punt de trobada de dragonets, víbries, àligues, porquets, cavallets i altres bèsties de les colles infantils barcelonines. Del 27 de gener al 14 de febrer, l’Agrupació del Bestiari Festiu ha preparat un programa d’activitats per apropar la imatgeria festiva als barcelonins que posa l’accent en la inclusió, la integració i la cohesió.
Exposicions al Born
Després que l’any passat l’Agrupació decidí cancel·lar la tradicional exposició d’imatgeria festiva infantil de la ciutat de Barcelona per Santa Eulàlia, enguany les bèsties festives tornen al Born CC. S’hi podran veure 24 figures, pertanyents a les 17 colles barcelonines, que s’exposaran a la balconada del centre des del dissabte 27 de gener i fins al dimecres 14 de febrer. També en el recinte cultural enguany hi haurà una segona exposició dedicada als Cavallets Cotoners, per celebrar els 600 anys de la primera notícia de la presència a la processó de Corpus de Barcelona i els 90 anys de la seva construcció.

En aquesta aposta per l’accessibilitat, tota la cartelleria de l’exposició es podrà llegir en llenguatge Braille i s’oferiran visites guiades per a persones amb diversitat funcional amb el suport de l’Institut Municipal de Persones discapacitades.

El dissabte 10 de febrer les figures només es podran veure fins a les 16 h, quan marxaran cap al tradicional correfoc infantil.

Jornada inclusiva
El diumenge 28 de gener, de 10 h a 14 h a la plaça Comercial, tindrà lloc una jornada al voltant de la nova bèstia inclusiva de la ciutat, una figura en forma de drac de tres caps i encara sense nom, obra de l’artista Olga Malavia, que es va presentar per la Mercè de 2022. La figura està pensada perquè qualsevol infant d’entre 5 i 10 anys la pugui portar. És una bèstia itinerant que viatja amb el seu diari per centres educatius, hospitals, centres de formació, etc., i que per Santa Eulàlia torna amb les colles.

Durant la jornada, es farà públic el nom de la bèstia (a les 11h), i a continuació se celebrarà una cercavila amb totes les colles de bestiari infantil i es comptarà amb un grup d’infants de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat per portar-la. També hi participarà el dinamitzador Cultural Ivan Caro, que oferirà  uns tallers danses tradicionals i explicarà els instruments que les acompanyen. La jornada tancarà amb un taller de falcons.

Experiència immersiva
Com a novetat d’aquest any, l’Agrupació oferirà aquest any una experiència immersiva, que permetrà els participants, gràcies a unes ulleres de realitat virtual, reviure el Toc d’Inici de les festes de la Mercè de 2023 com si estiguessin a l’escenari de la plaça Sant Jaume. Serà els dijous 1 i 8 de febrer de 18 h a 19.30 h a la Sala Moragues d’El Born CC i cal fer inscripció prèvia en aquest enllaç.