A mitjans de gener, la festivitat en honor a sant Antoni obre la temporada dels Tres Tombs i, durant els mesos d’hivern, els traginers i els seus carros i carruatges guarnits i tirats per cavalls, mules i rucs prenen els carrers de desenes de poblacions arreu de Catalunya. Aquest febrer es poden gaudir d’una quinzena de cavalcades, des de Balsareny, Olesa de Montserrat, Badalona i Terrassa fins a Sant Jaume d’Enveja.
Festa dels Traginers de Balsareny
Els Tres Tombs de Balsareny és una de les festes més emblemàtiques del Bages, que reuneix unes 450 persones, més d’un centenar animals de ferradura i uns 25 de carros. La festa, documentada des del segle XIX, restaurada l’any 1943, declarada Festa Tradicional d’Interès Nacional a Catalunya, és també un viatge al passat –els vehicles han de ser de tracció animal i els participants anar amb vestimenta tradicional– i un homenatge a la figura del traginer, que fou la figura imprescindible per transportar arreu del país tot tipus de càrregues i mercaderies.
Des de fa uns anys el programa ofereix quatre dies d’activitats, del dijous 1 al diumenge 4, que inclouen cercaviles, berenars populars, concerts, mercat traginer, curses i demostracions de ferrada, mostres folklòriques i activitats a l’escola. Dos dels actes més característics són la Cavalcada Jove, el dissabte 3, que reuneix unes 230 persones, i que demostra que la tradició està arrelada a totes les edats i que la seva continuïtat està garantida, i a la nit, després del correfoc i castell de focs, la ruta del traginer.
El dia central és el diumenge. Comença amb la torrada del traginer a les 8.30h i a les 11.30h la cavalcada recorre el centre del municipi, amb la tradicional benedicció al pas per la plaça de la Torrada. Enguany s’hi podrà veure el carro dels difunts, que feia anys que estava deteriorat i s’ha restaurat. I per primer cop no hi haurà traginer d’honor sinó traginera: la perruquera Mercè Farràs i Manent, col·laboradora habitual de la festa.
Sant Antoni a Santa Perpètua
Els tres Tombs, el diumenge 4 de febrer, és una cita central en el calendari festiu del municipi. El programa que organitza la Societat de Carreters Sant Antoni Abat de Santa Perpètua, que celebra 108 anys de la seva fundació, comença a les 9h de matí amb despertada i una cercavila dels tabals del Grup de Joves Diables, esmorzar carreter, mercat traginer, i la passada més dolça infantil. La cavalcada s’inicia al migdia i recorrerà el passeig de la Florida, la Rambla i el centre, encapçalada per la imatge de Sant Antoni, les cornetes i tambors de Castelldefels, i per representants de la Fundació Barcanova, l’entitat abanderada.
Els Tonis d’Olesa
La cavalcada dels Tres Tombs se celebrarà a Olesa el diumenge 4 de febrer. Després del guarniment i l’esmorzar traginer i la benedicció dels animals, a les 11.45h els carros i traginers començaran el seu recorregut pels carrers, acompanyats dels grallers de l’Associació de Gegantes i Nans, fins a la plaça Catalunya, on es farà el vermut i final de festa. Però les activitats dels Tres Tombs omplen tot el cap de setmana: mercat medieval i d’artesans, concerts, danses tradicionals, correfoc i la santantonada.
Més cavalcades
El diumenge 4 de febrer també celebraran rues de Sant Antoni a Santa Eulàlia de Ronçana i Sant Jaume d’Enveja. El diumenge 11 trobarem Tres Tombs a Barberà del Vallès i a Badalona, que festeja 147 anys de la passada, amb un recorregut ha estat modificat i escurçat per tal de garantir el benestar dels animals i poder gaudir de la festa amb normalitat.
El 18 de febrer s’hi sumen Terrassa, La Roca del Vallès, Santpedor i Sant Joan Despí, mentre que el 25 es faran passades a les poblacions de Constantí, El Pinell de Brai i Ripollet. Consulteu el calendari en aquest enllaç.
Guia de benestar animal
Les passades compten enguany amb una guia per garantir el benestar dels animals durant tota la festa, elaborada per la Federació Catalana dels Tres Tombs, juntament amb el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, l’entitat animalista FAADA i l’Associació de Veterinaris Especialistes en Èquids. Entre les mesures, s’estableix la presència d’un veterinari cada 50 cavalls, rutes inferiors a 6 km o a dues hores i mitja, la prohibició de pirotècnia, trabucaires i altres sorolls.