La pandèmia de la Covid-19 va aturar en sec la vida en comunitat de tot el món. I encara avui hi ha alguns sectors que no han aconseguit recuperar la plena normalitat o que s’han vist abocats a reconvertir-se per sobreviure. Un sector que va patir especialment va ser el de la cultura, per la seva inherent condició socialitzadora i comunitària. I també algunes xarxes de cooperació en el món de la cultura i la recerca, com és el cas d’alguns projectes de recerca local sota el paraigua de l’Institut Ramon Muntaner (IRMU). Però tot comença a rodar de nou. I en aquest context, l’Institut Ramon Muntaner (IRMU) i la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana (CCEPC) organitzen un seminari de treball amb el títol Els grups de recerca de Barcelona: necessitats i perspectives de futur, que neix amb la intenció de ser un punt de trobada on es “reactivaran dinàmiques de coordinació, comunicació i cooperació entre les entitats de la ciutat”. Un espai per posar en comú idees, problemàtiques i propostes de treball conjunt per marcar el camí a seguir durant els pròxims anys.
Recuperar el fil de la recerca prepandèmia
I més enllà, es tracta de rescatar projectes que la pandèmia va deixar al calaix. Tal com explica l’organització, “la pandèmia va trencar una dinàmica de treball cooperatiu molt positiva que va iniciar-se el 2009 amb les activitats vinculades amb la Setmana Tràgica i que han tingut continuïtat a posteriori amb diferents exposicions i amb la participació dels centres en les Jornades impulsades des de l’Arxiu històric de la ciutat“. Però la pandèmia va obligar a reduir notablement el treball cooperatiu i la comunicació entre les entitats de la ciutat. D’aquí que la trobada, aquest dissabte 24 de febrer al matí, a la Casa dels Entremesos de Barcelona, busqui reactivar aquestes dinàmiques i enfortir la xarxa de recerca d’aquestes entitats de la ciutat.
El programa del seminari
La jornada arrencarà amb una recepció-cafè per fer una primera presa de contacte entre els assistents a les 10.30 h. Després hi haurà una introducció a càrrec dels representants de la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana i de l’Institut Ramon Muntaner. A continuació, es farà una exposició per part dels centres participants de propostes de treball conjunt o de projectes que puguin ser d’interès i implicar a diferents entitats. I ja a les 13 h serà el torn de les conclusions i la fixació d’objectius a mitjà i llarg termini.