Durant la segona meitat dels anys setanta i durant tota la dècada dels anys vuitanta es van constituir un bon nombre de centres d'estudis. Cap a la segona meitat dels anys vuitanta hi havia la consciència i la necessitat d'articular propostes conjuntes, de tractar problemàtiques comunes i de crear una plataforma de coordinació. El pas definitiu per a concretar-ho es va materialitzar en el I Congrés de Centres d'Estudis de Parla Catalana, celebrat a Lleida els dies 19 i 20 d'abril de 1991. Com a resultat del congrés es va formar una comissió gestora provisional, encarregada de portar endavant el projecte de creació de la Coordinadora i la preparació dels seus estatuts que es van aprovar a l'assemblea constitutiva de Vic. Finalment, en l'assemblea de Valls del 26 de juny d'aquell mateix any, va ser elegida la primera Junta de govern de la CCEPC.
Avui, la Coordinadora ha consolidat l'organització interna, a la vegada que s'han realitzat i impulsat nombrosos projectes. En el moment de la constitució, estava formada per una vintena de centres d'estudis locals i comarcals. Actualment els centres associats sobrepassen el centenar, i procedeixen de tots els territoris de parla catalana. La majoria de centres que en formen part són associacions sorgides de la societat civil que articulen culturalment un determinat territori o un àmbit temàtic, funcionant en bona part gràcies al voluntarisme de la seva massa social, tot cercant recursos en les administracions i altres fonts de finançament. Una minoria són grans centres de caràcter oficial, dependents de governs autonòmics, diputacions, consells insulars o ajuntaments.
Els centres d'estudis dels territoris de parla catalana, amb una activitat associativa constant, realitzada amb rigor i dignitat, amb voluntat de formar una opinió pública qualificada, propicien l'estudi, la recerca, el coneixement, la divulgació i la preservació dels valors patrimonials entesos en un sentit molt ampli. Les publicacions dels centres d'estudis cobreixen la divulgació específica de cada comarca o població.
Els centres d'estudis contribueixen a personalitzar el territori, a dotar-lo de coneixements, de crear perspectives, de propiciar propostes i de generar opinió amb el repte de construir una societat més culta.