Del pas al traç: la carta de danses del Manuscrit de l’Hospital de Barcelona és el títol de la xerrada que ha programat l’Esbart Català de Dansaires pel pròxim dimarts 6 de febrer a les 19:30. La conferència anirà a càrrec de Carles Mas; mestre de dansa, músic, coreògraf especialitzat en dansa i música antiga i tradicional i Raül Sanchis; doctor en Estudis Humanístics i investigador dels grups de recerca LAiREM-Nexus i ICONODANSA.
El Manuscrit Tarragó o Manuscrit de l’Hospital de la Santa Creu, conservat a la Biblioteca de Catalunya, és una carta de danses redactada a finals del segle XVI segurament a Barcelona o al seu entorn. Rep aquest nom per haver estat escrita per Jatot Tarragó i per procedir de l’antic Hospital de la Santa Creu de Barcelona.

La Pedra de Rosetta de la notació coreogràfica
Aquest pergamí recull descripcions i anotacions coreogràfiques de danses amb signes abstractes i combinacions mixtes. La seva importància es deu a la persistència dels símbols coreogràfics que apareixen al Manuscrit de Cervera de finals del segle XV, la primera mostra conservada d’aquestes característiques de tot Europa, i en la correspondència amb els desenvolupaments coreogràfics que apareixen en cartes de danses posteriors i mostres de la dansa tradicional com els mapes dels contrapassos populars. Alguns investigadors l’han considerat com la Pedra de Rosetta de la notació coreogràfica, perquè la presència de la descripció de les danses i la seva representació al mateix document, permet interpretar el funcionament dels símbols.

La xerrada es durà a terme a la Sala d’actes de la Casa dels Entremesos de Barcelona i tindrà servei d’interpretació a la Llengua de Signes Catalana.

L’activitat compta amb la col·laboració de La Casa dels Entremesos, Beques Barcelona Crea, ICONODANSA i LAiREM-Nexus i amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona i la Federació d’Entitats de Cultura Popular i Tradicional de Barcelona Vella i La Casa dels Entremesos.