Després del parèntesi obligat de l’any passat –en que la celebració es va haver de cancel·lar just uns dies abans del toc d’inici– la festa major torna al barri del Poble-sec de Barcelona, amb una cinquantena de propostes del 16 al 25 de juliol. La cultura popular catalana tindrà una presència important, amb una mostra de les tradicions, ball de gegants i correfoc, tot i que seran actuacions estàtiques i amb reserva prèvia.
Divendres 16 al vespre, la Plaça Navas s’omplirà de gresca i cultura popular catalana, amb els gegants del Poble-sec, diables, grallers i imatgeria festiva. Serà el preludi al pregó, que pronunciarà Zhora Chafedi, antiga propietària La Cuineta del Poble-sec, que fa un parell d’anys es va convertir en un símbol contra l’especulació immobiliària.

L’acte donarà el tret de sortida a una festa que s’allargarà fins al diumenge 25 de juliol, amb iniciatives organitzades per prop de 60 entitats a diversos espais del barri, com les places Navas, Santa Madrona o El Sortidor, centres cívics o el castell de Montjuïc. Tot i que des de la Coordinadora d’Entitats de Poble-sec apunten que no es pot parlar d’una festa normal, sí esperen que serveixi perquè els veïns i veïnes es retrobin als carrers i per mostrar “l’empenta i l’arrelament popular de la poderosa xarxa associativa del barri”.

Balls de gegants i correfoc estàtics
A banda del pregó, s’ha treballat perquè en el programa tinguin presència els elements més representatius de la cultura popular catalana, tot i que faltaran els castellers, les sardanes i les cercaviles. Dissabte 17 a la tarda hi haurà una mostra de balls de festa major amb els Geganters del Poble-sec, i els Diables de Poble-sec faran una Trobada de Percussió, dijous 22, i un correfoc, dissabte 25 a la nit: això sí, totes les actuacions seran estàtiques.

Paral·lelament, al centre cultural Albareda es pot visitar una mostra de cartells de la festa major i  l’exposició ‘7 de cultura’, un recull de les activitats organitzades pel Consell de Cultura Popular i Tradicional del Poble-sec; s’hi podrà veure un tros de la catifa de corpus, que es va estrenar aquest mateix any. 

Homenatge a 'la Bella Dorita'
El programa inclou també música, teatre, gimcanes i tallers, activitats esportives, sopars i dinars comunitaris, etc. Manel Alfaro, de l’APA Poble-sec i en l’organització de les festes, explica que, per substituir el tradicional ball de festa major, que s’ha descartat perquè concentra molta gent, s’oferiran propostes alternatives: dimecres 21, una mostra d’entitats joves amb un concert de rap, i divendres 23, havaneres i cinema a la fresca.

L’organització també ha hagut de transformar la tradicional cursa per la primera caminada popular per Montjuïc, amb una parada per visitar el castell, una activitat que espera incentivar gent de més edat.

Enguany Poble-sec vol retre homenatge a María Yáñez, ‘la Bella Dorita’, la famosa vedet i reina del Paral·lel, en el 120è aniversari del seu naixement. Per això, se li recorda en el cartell, obra del dissenyador i il·lustrador Jaume Gubianas, i també amb algunes activitats, com un itinerari cultural que convidarà a descobrir el naixement dels teatres al Paral·lel, organitzat pel Centre de Recerca Històrica del Poble-Sec.

Totes les activitats tindran aforament limitat i requeriran reserva prèvia. Podeu consultar el programa en aquest enllaç.