A la primera meitat del segle XIX, processos com les transformacions al camp, la revolució liberal o la industrialització van ser claus per forjar la època contemporània. Analitzar quina ha estat la contribució que han fet els centres d’estudis locals i comarcals sobre aquest període és l’objectiu de la II Jornada sobre Historiografia Local, organitzada per la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, l’Institut Ramon Muntaner i l’Institut d’Estudis Ilerdencs.
Francesc Viso, de la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, explica que aquesta iniciativa bianual pretén fer un balanç o exposar “un estat de la qüestió” en relació a la recerca local i comarcal. Si la primera jornada, celebrada l’any 2017, es va dedicar a la II República, ara la temàtica serà els orígens de la historia contemporània.

Així, el programa de la jornada s’estructurarà al voltant de set ponències, que tractaran sobre els conflictes bèl·lics, les transformacions al camp, els poders locals i la revolució liberal, la protoindústria i el procés d’industrialització, el món del treball i també els corrents culturals i la circulació d’idees a la primera meitat del segle dinou, uns processos que van ser claus per forjar la època contemporània.

Això ha de servir com “una eina molt potent per als investigadors, per saber quins temes s’han tractat, quins buits hi ha i saber per on hauria de continuar la recerca”, explica Francesc Viso.

Reivindicar recerca local
Més enllà de fer un balanç de la situació, la jornada vol servir per mostrar i posar en valor la recerca local i la immensa producció historiogràfica que hi ha. Per això, a la darrera part del programa l’historiador Ramon Arnabat Mata pronunciarà la conferència “Josep Fontana: trajectòria i historia local”, en homenatge a un dels grans historiadors europeus de la segona meitat del segle XX.

Fontana, des de la seva pràctica, sempre va defensar la importància de la historiografia local, abans inclús que aquesta recerca tingués un cert reconeixement en els àmbits acadèmics. En els seus escrits, animava a escoltar “les veus de baix” i a “mantenir el contacte amb el món real”, en el convenciment que la història serveix per entendre el present.

Per Viso, “ara aquest debat entre història general i història local ja fa temps que està superat. La història general és la suma de moltes històries locals, i al mateix temps no pots fer estudis locals sense tenir en compte la història general”.

Les aportacions realitzades es recolliran l’any vinent en un nou volum de la col·lecció “Historiografia local” de l’editorial Afers. Per assistir a la jornada cal inscripció prèvia, gratuïta, al telèfon 933248585 o a l’adreça electrònica ccepc@iec.cat.