Fundat el 1908, l’Esbart Català de Dansaires té l’honor de ser el grup de dansa en actiu més antic de Catalunya. Des de l’entitat, el seu primer president, el folklorista Aureli Capmany, va dur a terme diversos estudis sobre les danses populars, i des d’aleshores l’Esbart ha anat ampliant la seva tasca d’estudi i divulgació de la dansa tradicional catalana. Fruit d’aquest treball més acadèmic, en van sorgir l’Arxiu i la Biblioteca de Dansa Tradicional Catalana, obertes al públic i garants de la preservació d’un patrimoni vital en la cultura del país.
En ocasió dels 110 anys de vida, l’Esbart Català de Dansaires ha dissenyat una exposició que recorre la història de l’entitat a través de 110 imatges, una per cada any, procedents de l’arxiu fotogràfic de l’entitat i mostren les activitats més destacades de l’esbart entre el 1908 i el 2018. S’hi poden veure ballades, espectacles, conferències, commemoracions, celebracions i actes de tota mena, que demostren el caràcter transversal i totalment inserit en la vida cultural del país al llarg de totes aquestes dècades. Es podrà visitar a la Casa dels Entremesos de Barcelona fins al dia 24 de novembre.
L’any 2010, l’Esbart Català de Dansaires va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya i el 2012 va ser guardonat amb el premi Ciutat de Barcelona, en la secció de cultura popular, pel projecte ‘Apel·les Mestres, artista complet i home polièdric’. De fet, aquesta exposició va estar precedida per la mostra Esbart Català de Dansaires 1908-2008. Cent anys d’història, que s’organitzà l’any 2009 amb motiu del centenari de la fundació de l’Esbart, i s’hi exposaven deu plafons auto-enrotllables que repassaven els objectius i les activitats de l’Esbart Català de Dansaires des de la seva fundació, amb documents, fotografies, gràfics i textos.