“Aquest Nadal tothom tindrà uns Pastorets a prop de casa”. Aquest és l’objectiu de la nova temporada dels Pastorets, que començarà el pròxim diumenge 10 de desembre i s’allargarà fins al 9 de febrer. I per això, s’han programat un total de 256 funcions en 52 poblacions d’arreu del país, que esperen a atreure més de seixanta mil espectadors.
Però més enllà de les xifres, els Pastorets tornaran a oferir un “espectacle total”, que conjuga “dramatúrgia, escenografia, cant, música, efectes especials, per seguir una tradició i sobretot “per viure i compartir una experiència de treball col·lectiu, de cohesió i de festa”. Així ho va destacar Josep Peramiquel, el president de la Coordinadora de Pastorets, en la presentació de la temporada el divendres 1 de desembre des de la Casa dels Entremesos. Enguany aquesta expressió nadalenca reivindica més que mai la seva vigència i connexió amb l’actualitat i aposta per la renovació de formats.
Novetats destacades
És el cas de la proposta dels Pastorets de Pals, que estrenaran el 27 de gener Els pastorets de casa nostra, una nova dramatúrgia de Roc Esquius i Miquel, actor, director i dramaturg emergent. El muntatge, que va ser un encàrrec de la Coordinadora el 2020, en el període de la pandèmia sanitària, beu de la tradició però porta el muntatge al segle XXI, i “actualitza els valors, el context i l’acció”, segons va destacar Peramiquel.
Una altra novetat de la temporada serà la presentació del treball Les arrels medievals dels Pastorets. Edició i anàlisi dels primers textos del teatre nadalenc català, de Lenke Kovács, guardonat amb l’ajut a la investigació Pastorets de Catalunya en la convocatòria de 2021. La investigació es presentarà en un acte obert a tothom el pròxim dimecres 27 de desembre a les 19 h a l’Orfeó Reusenc de Reus.
Aquest Nadal hi haurà quatre els aniversaris destacats: els Pastorets de Ripoll, que compleixen 125 anys; els Pastorets de Figueres i els de l’Orfeó Martinenc, que celebren el seu centenari, i els Pastorets de Balsareny, que arriben als 75 anys de trajectòria. Per aquest motiu, els grups han aprofitat per renovar elements dels espectacles -escenari, escenografia o orquestra- i també faran actes complementaris, com exposicions i clubs de lectura.
Pastorets musicals o a ritme de reggaeton
La presentació va anar acompanyada d’una taula rodona amb el títol Pastorets: un fenomen d’arrels, jove i vigent, i amb participació de rostres coneguts i moderada per Espartac Peran. El periodista de TV3 va lamentar que els catalans “tenim molta vergonya i critiquem molt les nostres tradicions” i que els Pastorets, com altres expressions de cultura popular, són habitualment marginades i arraconades en els mitjans. Això quan han estat “la primera escola per a molts actors i actrius professionals”.
És el que van defensar els convidats a la taula. Oriol de Ramon, l’integrant del grup The Tyets, vinculat als Pastorets de Mataró, va destacar que els Pastorets és “una escola no només de teatre sinó de vida, aprens esforç, dedicació, treball en equip… Aprens a construir una obra de teatre des de zero: passar text, els assajos, interpretar-ho dalt l’escenari. […] Hi ha un esforç col·lectiu.”
Alexia Pasqual, cantant d’Eufòria i també actriu, va explicar que, als 18 anys, va decidir estudiar interpretació en gran part gràcies als Pastorets de Constantí, on es va estrenar de petita fent el nen Jesús. Per la periodista Mònica San José, cap d’edició de TV3, participar en els Pastorets de Sant Andreu de Palomar li va marcar claríssimament per dedicar-se al periodisme i a la televisió, mentre que per Arcadi Alivés, la seva experiència amb els Pastorets de l’Ametlla de Mar li va servir per “agafar taules i perdre la por escènica”.
Els conferenciants van coincidir en la vigència dels Pastorets i en la necessitat de renovar i actualitzar les tradicions per arribar a nou públic. El cantant de The Tyets va afirmar que “els Pastorets s’omplen cada any però crec de la mateixa gent. Tocaria promocionar-los entre el públic que no va habitualment al teatre” i atreure gent jove amb propostes com la que fan des de la Sala Cabanyes de Mataró, on el públic pot a visitar el que s’amaga de l’escenari.
Alexia Pasqual va animar a “no tenir por a renovar els formats“. I va proposar sacsejar els Pastorets igual com els The Tyets van fer amb la sardana. I a partir d’allà van llançar algunes propostes: uns Pastorets musicals, el Lluquet i el Rovelló ballant a ritme de reggaetón. O també uns “Pastorets al Teatre Nacional de Catalunya, per Nadal, amb una actuació dels Tyets”, va concloure Espartac Peran.
Consulteu tot el calendari de representacions en el web de la Coordinadora.