Reflexionar sobre el joc i el gènere o sobre joc i associacionisme, compartir experiències entre els professionals que es dediquen als jocs o debatre per què el joc encara té tan poc reconeixement social. Són alguns dels temes que plantejarà la tercera edició del Congrés Internacional Jocs en la Història, que oferirà durant tres dies comunicacions, ponències, taules rodones i activitats lúdiques en dos espais, el Campus de la Universitat i en el Museu Episcopal.
De del joc reial d’Ur, considerat el primer joc de tauler de la història, al qual jugaven els sumeris a l’antiga Mesopotàmia, fins els darrers videojocs de realitat virtual, els jocs han format part de totes les societats i cultures, són una part essencial de la condició humana. Amb la voluntat de posar el joc en el centre del debat, i de reconèixer aquest paper central al llarg de la història, va néixer l’any 2012 aquest congrés, que ara arriba a la tercera edició.
Organitzat per la Universitat de Vic, la Federació Catalana de Jocs Tradicionals, la CIA Companyia de Jocs l'Anònima i l’Institut Ramon Muntaner, el congrés ha estructurat el programa en tres eixos temàtics. El primer apartat reflexionarà sobre la poca visibilització del joc, i sobre com millorar-ne la comunicació i el seu reconeixement. El segon eix tractarà sobre les professions del joc, i convidarà creadors, ludoteques, artesans, empreses i associacions a compartir problemàtiques i experiències, projectes d’èxit i de fracàs. En el tercer bloc posarà sobre la taula l’organització social al voltant del joc, incidint especialment en el gènere, les generacions o les estructures associatives.
Paral·lelament, hi haurà un espai dedicats als jocs històrics, com les miniatures i les reconstruccions històriques, i diverses activitats lúdiques, per exemple, una visita nocturna a Can Guixot de 8 i un joc en l’entorn del Museu Episcopal.
L’esdeveniment reunirà un ampli nombre d’experts de diversos àmbits. Entre ells, l’antropòleg Carlos Suari, que oferirà la conferència inaugural; Oriol Comas, exdirector del Festival de jocs Dau Barcelona; Víctor Baroja, el president de la Federació Catalana de Jocs Tradicionals i professor de la Universitat de Vic; Imma Marín, presidenta de l’Associació Internacional pel Dret dels Infants a Jugar, i el folklorista Amadeu Carbó.
Les inscripcions s’han de fer a través del formulari online fins al 21 de març.