El divendres 19 de juliol el Cor Jove Nacional de Catalunya inicia el seu encontre anual a Vic per preparar la gira d’estiu. Serà una gira que començarà per la porta gran, inaugurant, el dissabte 27 de juliol, el 33è festival Dansàneu, a les Valls d’Àneu, amb l’espectacle Biterna. Els cantaires, dirigits per Mireia Barrera, acompanyaran els ballarins de l’IT Dansa (la Jove Companyia de dansa de l’Institut del Teatre) en aquest espectacle creat pel coreògraf i ballarí Aleix Martínez.
Biterna –que fa al·lusió a l’indret imaginari on, segons una creença medieval, es reunien les bruixes per adorar el dimoni– parla de la cacera de bruixes, però també de les minories que han patit discriminació al llarg de la historia i que encara la pateixen avui dia. Fusionant el folklore amb moviments lírics i contemporanis, Aleix Martínez ha mirat de traduir en dansa l’essència i la universalitat del que representen les bruixes des d’un lloc no racional.

L’espectacle està musicat pel compositor pirinenc Arnau Obiols i està vertebrat sobre dos dels grans compositors estonians contemporanis: Veljo Tormis, autor de notables melodies d’arrel popular, i Arvo Pärt, amb una música profundament religiosa. El repertori es complementa amb una Cançó de llaurar, una peça tradicional recollida a La Segarra i harmonitzada per Xavier Puig; una obra de la mística, poeta i compositora medieval Hildegarda de Bingen i ‘Lux Perpeua’, del Requiem del català Bernat Vivancos.

Aquesta selecció musical ha estat fruit d’un llarg treball de recerca entre Aleix Martínez i la Mireia Barrera. “El coreògraf em passava moltes músiques molt diferents-electròniques, modernes- i em deia que cerqués músiques corals que s’acostessin a aquell ‘color musical’, i jo li enviava les propostes que pensava que podien encaixar”, explica la directora del Cor Jove. Van ser vull o nou mesos de treball i moltes propostes, que van acabant de destil·lar en aquests autors.

El concert significa “tot un repte” per al Cor, perquè serà la primera vegada que treballaran amb una companyia de dansa, explica Barrera. “El cor no balla, però si hi ha d’haver una coordinació amb els ballarins, i demana un treball conjunt d’adaptació els uns als altres, i això ho haurem de fer en només tres dies”. També assegura que és un repertori de gran exigència, especialment la Raua Needmine (La maledicció del ferro), de Veljo Tormis. La peça parla de la por, l’odi i el caos causats per la guerra (simbolitzat en el ferro), i invoca el poder d’un xaman per sanar la terra. “És una musica d’arrels primitives, molt difícil perquè està escrita en un llenguatge contemporani i dura deu minuts, i és molt impactant i amb molta força tel·lúrica. Crec que aquí fa més de trenta any que no l’ha cantat ningú”.

Gira de Mallorca a Camprodon
Després del Dansàneu, el CJNC iniciarà una breu gira que li portarà a Mallorca (Castell de Bellver, 29 de juliol), al Festival de Música d’Estiu a Ciutadella a Menorca (Santuari de la Mare de Déu del Toro, 31 de juliol) i, finalment, al Festival Internacional de Música Isaac Albéniz de Camprodon (2 d’agost). En aquests concerts, oferiran un programa a capella, amb dues parts diferenciades: en la primera interpretaran la música de Biterna, mentre que la segona estarà dedicada a la música d’autors catalans, com Eduard Toldrà, Manuel Oltra, Ricard Lamote de Grignon, amb les Cobles a la Verge partera –una obra per a veus femenines amb el text d’una nadala tradicional catalana del s. XV–, i Bernard Vivancos, de qui cantaran Le cri des bergers (El crit dels pastors), un cant de solitud i tristesa que troba company i pau inspirat també en el Nadal.