Traçar un pla pressupostari per garantir que el 2027 es destini el 5% del pressupost del Departament de Cultura a la direcció general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural. És el punt més destacat de la moció presentada per Junts per Catalunya aquest dijous al Parlament de Catalunya. La proposta ha comptat amb el suport de totes les formacions representades a la cambra a excepció d’Esquerra Republicana de Catalunya, que s’ha abstingut.
Un altre article destacat de la moció insta el govern a incloure l’associacionisme cultural en l’avantprojecte de la Llei del Patrimoni Cultural Immaterial Català. En aquest cas, el redactat ha estat validat amb 53 vots a favor (JxCAT, CUP, En Comú Podem, Cs i PPC), 43 en contra (ERC, VOX i la diputada no adscrita) i 31 abstencions (PSC-Units).
La moció també ha inclòs una dotzena de dictàmens que han estat aprovats per unanimitat o per majories molt àmplies. En els punts 3 i 4, es demanava que la Comissió de Cultura presentés dos informes: un sobre participació i pràctica de la cultura popular i l’associacionisme, l’altre sobre execució pressupostària. Encara en l’àmbit del finançament, la moció insta a augmentar els ajuts a les federacions per tal que puguin oferir un millor acompanyament a les entitats de base.
En el capítol institucional, el Parlament demana millorar la representació del Departament de Cultura en els actes de cultura popular, així com informar a la Comissió de Cultura sobre els mecanismes de col·laboració entre la mateixa conselleria i la Mancomunitat Cultural.
Quant a la comunicació, totes les formacions –menys VOX—han coincidit en la necessitat de reforçar la visibilitat als mitjans públics a través d’un programa “que abordi la cultura popular en la seva amplitud” i mitjançant les Crides de la CCMA per crear nous productes audiovisuals i nous continguts digitals.
El Parlament ha aprovat per unanimitat que es continuï treballant per a la presentació de les candidatures de la sardana i la rumba a la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la UNESCO. També en l’esfera musical, la moció aprovada demana ampliar la xarxa de festivals de música tradicional.
Finalment, el conjunt de l’arc parlamentari ha demanat que en la Comissió de Cultura s’informi sobre el desenvolupament del programa per a la millora de la presència de les arts i la cultura en l’educació, i quin paper tindrà la cultura popular i tradicional en aquest projecte.
Reivindicacions històriques de l’associacionisme cultural
Rosa Maria Provencio, presidenta de l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català, considera que la moció aprovada pel Parlament recull el gruix de reivindicacions que la confederació ha traslladat als partits polítics aquesta legislatura. En declaracions a Tornaveu, exposa que “és el primer pas per acabar amb l’infrafinançament estructural que sofreixen les entitats culturals i els col·lectius de cultura popular”. Provencio també considera positiva que la moció insti a incloure l’associacionisme cultural en l’avantprojecte de Llei del Patrimoni Cultural Immaterial Català. “És la millora manera de donar compliment a les directrius internacionals de la UNESCO, que recomanen que les comunitats practicants s’impliquin en la salvaguarda del patrimoni”. “A Catalunya—emfatitza—les comunitats s’organitzen sobretot a través de les entitats”.