“El total és superior a la suma de les parts”. Amb aquest anunciat, la psicologia de la Gestalt exposa que la percepció humana és un fenomen global. Crec que la màxima també pot ser aplicada en el món de l’associacionisme. Les federacions de cultura popular donen suport i serveis a les entitats de base, però tenen el principal valor afegit en la capacitat per crear una identitat comuna que permeti fer apostes estratègiques que impliquin tot el col·lectiu.

És el cas de la Federació Catalana de Passions (FCP), constituïda el 2016, que amb molt poc temps ha aconseguit sacsejar una tradició arrelada a Catalunya des de fa més de cinc segles. La presentació de la temporada 2024, celebrada aquest dissabte a la cripta de la Sagrada Família, va servir per presentar les xifres d’enguany –22 municipis, 70 representacions—, però també per fer balanç de la trajectòria dels vuit anys de l’entitat i conèixer els seus projectes de futur.

Jordi Carapuig va destacar tres moments de la breu història de la federació: poder comptar amb el suport de la conselleria de Cultura (2019), haver superat el sotrac de la pandèmia –“érem deu entitats quan va començar i disset quan es va acabar”— i l’organització de l’Europassion (2022), que va comptar amb la participació de tretze països europeu. El president de la FCP també va voler agrair la col·laboració de l’Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre (IDECE) i de la secretària de Feminismes de la Generalitat de Catalunya, amb qui la federació treballa per millorar el protagonisme de les dones dins i fora de l’escenari.

La presentació va comptar amb els parlaments institucionals de Josep Maria Turull, rector de la Sagrada Família; Jordi Camps, diputat de Cultura de la Diputació de Girona, en representació del món local; Adelaida Moya, directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural; i de l’arquebisbe de Barcelona Joan Josep Omella.

Els parlaments institucionals es van alternar amb quatre actuacions: el Cor Carreras Dagas va interpretar l’Stabat Mater mentre es projectaven vídeos de totes les passions organitzades arreu de Catalunya; Jordi Mateu, de la Passió de Castellvell del Camp, va escenificar l’entrada a Jerusalem; dues actrius del Grup Apassionats (Vilanova i la Geltrú i Canyelles) van representar la Pietat; i la Passió de La Bisbal d’Empordà va crear un quadre plàstic de la mort de Jesús.

Projectes de futur

Carapuig va anunciar que la presentació de la temporada 2025 se celebrarà l’1 i 2 de març al monestir de Montserrat, dins els actes del mil·lenari de l’abadia. Els visitants podran veure una Passió multitudinària. Cada entitat associada a la FCP escenificarà un passatge de la vida i mort de Jesús.  

El 2026, la Federació Catalana de Passions participarà en dues grans efemèrides. Un altre mil·lenari –el de la Vila de Cervera, que té documentada la Carta de Poblament el 1026—i el centenari de la mort d’Antoni Gaudí.

Més enllà de les commemoracions, Carapuig va voler agrair la dedicació dels més de 4.000 col·laboradors que fan possible cada temporada. Gràcies a ells, va subratllar, “cada passió té el seu punt de vista i la seva història concreta”. Tant pel recorregut històric que tenen com per l’impacte dramàtic que transmeten, el president va destacar la importància que tenen per la cultura i la societat catalana. “Fem molt més que una representació”, va subratllar.