Malauradament, en els darrers temps el masclisme i
l’assetjament sexual són més habituals en la nostra societat del que hom
pot pensar. Alhora, però, la sensibilitat en la lluita contra aquestes
conductes s’escampa a arreu i s’estreny el cercle davant de
comportaments d’aquesta mena. En aquest context de lluita contra la
normalització i extensió d’aquestes actituds, més enllà de les
institucions, els cossos policials, també la societat civil mou fitxa.
És el cas, per exemple, de l’Agrupament d'Esbarts Dansaires, que ha posat en marxa una enquesta a través d’internet per detectar possibles casos d'assetjament sexual entre els seus associats. Una enquesta anònima que facilita que qui hagi patit un cas o el conegui, pugui explicar-lo amb més facilitat, perquè com reconeix l’entitat, “tots som molt més sensibles a aquesta problemàtica, que, qui la pateix, poques vegades s’atreveix a fer-la pública i a denunciar-la”.
“Hi ha comportaments, actituds, que per algú poden ser normals, però que poden ser molestos per altres. Sovint aquestes altres prefereixen callar, en part, per no ser mal vistes, per no ser considerades de forma poc positiva. I en el dia a dia dels esbarts es poden donar situacions que per algú siguin molestes. No estem dient que es produeixin. Només que és possible que es puguin produir”, argumenta l’Agrupació en presentar l’enquesta, que considera que el primer pas que ha de fer l’entitat per erradicar qualsevol conducta d’aquest tipus és tenir-ne constància.
L’objectiu de l’enquesta no és assenyalar ni crear alarma, de manera que el resultat del sondeig serà enviat a tots els esbarts perquè “cadascú en tregui les seves conclusions i, si és el cas, prendrà les mesures que consideri més adient”. Això sí, els impulsors de l’enquesta creuen que “els esbarts són llocs sans respecte a aquest tema”, però es pregunten “si n’estem segurs”, i animen tothom a respondre l’enquesta, que estarà en marxa fins al setembre.
Les preguntes són senzilles: Dins del dia a dia dels esbarts (assajos, actuacions, vestuari...) en algun moment has viscut alguna d’aquestes situacions? Has notat mirades que t’han incomodat? Has notat contactes que t’han molestat? Saps de companys o companyes que hagin viscut una situació com les que indiquem?